Deze Facebook-post over de spoedwet voor coronamaatregelen bevat meerdere onwaarheden

Pers / media: Expert CommentPopular

Description

Een post die 11 beweringen maakt over een nieuwe wet die maatregelen om het coronavirus te bestrijden moet gaan reguleren is duizenden keren gedeeld op Facebook. Volgens de beweringen verbiedt de wet het recht op demonstratie, kunnen grootouders hun kleinkinderen straks niet meer knuffelen en worden nieuwe relaties “onmogelijk”. Deze beweringen lijken gebaseerd te zijn op een consultatieversie van het wetsvoorstel die nog aangepast wordt. Experts, waaronder Adriaan Wierenga van de Rijksuniversiteit Groningen, bekend met deze vroege versie van het wetsvoorstel zeggen daarnaast dat de tekst veel van de beweringen in de Facebook-post niet onderbouwt.

Periode25-jun-2020

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages

 • TitelDeze Facebook-post over de spoedwet voor coronamaatregelen bevat meerdere onwaarheden
  Media naam/outletFactchecknederland.com
  Land/RegioNetherlands
  Release datum25/06/2020
  BeschrijvingEen post die 11 beweringen maakt over een nieuwe wet die maatregelen om het coronavirus te bestrijden moet gaan reguleren is duizenden keren gedeeld op Facebook. Volgens de beweringen verbiedt de wet het recht op demonstratie, kunnen grootouders hun kleinkinderen straks niet meer knuffelen en worden nieuwe relaties “onmogelijk”. Deze beweringen lijken gebaseerd te zijn op een consultatieversie van het wetsvoorstel die nog aangepast wordt. Experts, waaronder Adriaan Wierenga van de Rijksuniversiteit Groningen, bekend met deze vroege versie van het wetsvoorstel zeggen daarnaast dat de tekst veel van de beweringen in de Facebook-post niet onderbouwt.
  Producent / auteurLoes Witschge
  URLhttps://factchecknederland.afp.com/deze-facebook-post-over-de-spoedwet-voor-coronamaatregelen-bevat-meerdere-onwaarheden
  PersonenAdriaan Wierenga