Een jointje op straat: volgens de Opiumwet mag het, maar van twee derde van de gemeenten niet

Pers / media: Expert CommentPopular

Description

Een groeiende groep gemeenten verbiedt via lokale verordeningen het gebruik van drugs op straat. Die verordeningen staan haaks op de landelijke wetgeving.

Amsterdam was zo’n tien jaar geleden de eerste gemeente die drugsgebruik op specifieke plekken verbood vanwege overlast, stelt de Groningse hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer. “Daarmee is juridisch niets mis.” Na jarenlang gesteggel laat de rechtspraak de lokale verboden toe, maar alleen wanneer het motief handhaving van de openbare orde is. 

Periode10-apr-2021

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages

 • TitelEen jointje op straat: volgens de Opiumwet mag het, maar van twee derde van de gemeenten niet
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletTrouw
  Land/RegioNetherlands
  Release datum10/04/2021
  BeschrijvingAmsterdam was zo’n tien jaar geleden de eerste gemeente die drugsgebruik op specifieke plekken verbood vanwege overlast, stelt de Groningse hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer. “Daarmee is juridisch niets mis.” Na jarenlang gesteggel laat de rechtspraak de lokale verboden toe, maar alleen wanneer het motief handhaving van de openbare orde is.
  Producent / auteurIsabel Baneke en Kristel van Teeffelen
  URLhttps://www.trouw.nl/binnenland/een-jointje-op-straat-volgens-de-opiumwet-mag-het-maar-van-twee-derde-van-de-gemeenten-niet~b50b6cfa/
  PersonenJan Brouwer