Food and alcoholllobby frustrate National Prevention Agreement

Pers / media: Activiteiten met een maatschappelijk belangProfessional

Description

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft te veel geluisterd naar de voedings- en alcoholindustrie. De maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord, dat in november 2018 na maanden onderhandelen werd gesloten, zijn daarom niet effectief genoeg.

Dat schrijven de hoogleraren gezondheidsrecht Brigit Toebes (Rijksuniversiteit Groningen) en Jos Dute (Radboud Universiteit) deze vrijdag in een discussiestuk dat wordt gepresenteerd aan de Vereniging voor Gezondheidsrecht, die bestaat uit duizend juristen op het gebied van gezondheidsrecht.

Het preventieakkoord van Blokhuis bestaat uit een pakket maatregelen om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik terug te dringen. Tientallen maatschappelijke organisaties en bedrijven hebben hun handtekening eronder gezet.

Al die organisaties aan tafel brengen verdient lof, vinden Toebes en Dute. Alleen: gezondheid leent zich niet voor compromissen. Het akkoord bevat volgens hen te veel termen als ‘afspraken’, ‘evaluatie’ en ‘onderzoek’, maar stelt weinig nieuwe wetgeving voor. Om gezond voedsel te stimuleren zijn een suikertaks en een prijsverlaging van groente en fruit bijvoorbeeld onmisbaar, vinden de twee. Ook etikettering van ongezond voedsel, zoals ook gebeurt bij sigarettenpakjes, is belangrijk.

Om overmatig alcoholgebruik terug te dringen, zet Blokhuis vooral in op voorlichting, onderzoek naar effecten van marketing en minder korting op alcoholische producten. Veel te weinig, zeggen Toebes en Dute. Bewezen effectieve maatregelen zoals accijnsheffing en een afname van het aantal verkooppunten worden vergeten. Bovendien voorziet het akkoord nauwelijks in sancties.

De Raad van State, de belangrijkste juridische adviseur van de regering, waarschuwde donderdag in zijn jaarverslag voor de vele maatschappelijke akkoorden, naast het preventieakkoord onder meer ook het klimaatakkoord en energieakkoord. De Tweede Kamer ondermijnt zijn macht door de akkoorden om te zetten in wetten, stelde de Raad.

„Het goede is dat het verbeteren van de volksgezondheid zo een gedeelde verantwoordelijkheid wordt”, zegt Toebes telefonisch. „Aan de andere kant is de rijksoverheid hoofdverantwoordelijk voor de gezondheid van burgers. Dat moet niet worden afgewenteld op gemeenten of industrie.”

Periode11-apr-2019

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages