Fryslân DOK: Kening fan ‘e greide

Pers / media: Activiteiten met een maatschappelijk belangPopular

Description

De koning van het weiland is de grutto. De trekvogel die in Fryslân broedt, maar door de grootschalige en intensieve landbouw steeds meer het veld moet ruimen. Daarom is de grutto ook het symbool van een van de meest ambitieuze programma’s van Culturele Hoofdstad 2018: Kening fan ‘e greide. Het project moet ervoor zorgen dat de diversiteit van het weidelandschap blijft bestaan. Het verlies van de bioculturele diversiteit is een Europees probleem. Componist Sytze Pruiksma en bioloog Theunis Piersma reizen daarom langs de trekroute van de grutto. De initiatiefnemers van het project zijn bezorgd dat door verarming van het landschap ook de cultuur en de taal armer worden en zoeken daarom medestanders in Spanje, Portugal en Frankrijk. Het doel is de boeren daar en die in Fryslân te stimuleren om natuurvriendelijker te werken.

Periode30-jan-2015 → 22-mrt-2015

Media-aandacht

2

Media-aandacht

 • TitelFryslân DOK - Kening fan 'e greide
  Mate van erkenningRegional
  Media naam/outletOmrop Fryslân
  MediatypeWeb
  Land/RegioNetherlands
  Release datum12/03/2015
  BeschrijvingDe koning van het weiland is de grutto. De trekvogel die in Fryslân broedt, maar door de grootschalige en intensieve landbouw steeds meer het veld moet ruimen. Daarom is de grutto ook het symbool van een van de meest ambitieuze programma’s van Culturele Hoofdstad 2018: Kening fan ‘e greide. Het project moet ervoor zorgen dat de diversiteit van het weidelandschap blijft bestaan. Het verlies van de bioculturele diversiteit is een Europees probleem. Componist Sytze Pruiksma en bioloog Theunis Piersma reizen daarom langs de trekroute van de grutto. De initiatiefnemers van het project zijn bezorgd dat door verarming van het landschap ook de cultuur en de taal armer worden en zoeken daarom medestanders in Spanje, Portugal en Frankrijk. Het doel is de boeren daar en die in Fryslân te stimuleren om natuurvriendelijker te werken.
  URLhttps://www.omropfryslan.nl/persbericht/fryslan-dok-kening-fan-e-greide
  PersonenTheunis Piersma
 • TitelKening fan 'e Greide grutto achterna
  Mate van erkenningRegional
  Media naam/outletLeeuwarder Courant
  MediatypePrint
  Land/RegioNetherlands
  Release datum30/01/2015
  BeschrijvingIn het spoor van de grutto trekt een delegatie van Kening fan 'e Greide binnenkort naar Spanje en Portugal, op zoek naar geestverwanten.
  Producent / auteurHalbe Hettema
  URLhttps://www.lc.nl/archief/Kening-fan-e-Greide-grutto-achterna-20904525.html
  PersonenTheunis Piersma

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages

 • TitelFryslân DOK: Kening fan ‘e greide
  Mate van erkenningRegional
  Media naam/outletOmrop Fryslân
  MediatypeTelevision
  Duur / lengte / grootte29'37"
  Land/RegioNetherlands
  Release datum22/03/2015
  BeschrijvingDe kening fan de greide is de skries. De trekfûgel dy’t yn Fryslân briedt, mar troch de grutskalige en yntinsive lânbou hieltyd mear it fjild romje moat. Dêrom is de skries ek it symboal fan ien fan de meast ambisjeuze programma’s fan Kulturele Haadstêd 2018: Kening fan ‘e greide. It projekt moat derfoar soargje dat it greidelânskip syn ferskaat behâldt. It ferlies fan it biokulturele ferskaat is in Europeesk probleem. Komponist Sytze Pruiksma en biolooch Theunis Piersma reizgje dêrom by de trekrûte fan de skries del. De inisjatyfnimmers fan it projekt binne benaud dat troch de ferearming fan it lânskip ek de kultuer en de taal earmer wurde en sykje dêrom meistanners yn Spanje, Portugal en Frankryk. It doel is de boeren dêr en dy yn Fryslân te stimulearjen om natuerfreonliker te buorkjen.
  URLhttps://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslan-dok-fan-22-maart-2015-1700
  PersonenTheunis Piersma