Geschiedenisdocent Stadslyceum publiceert in wetenschappelijke tijdschriften

Pers / media: OnderzoekPopular

Description

Geschiedenisdocent Tim Huijgen van het Stadslyceum doet met een NWO promotiebeurs voor leraren onderzoek naar hoe leerlingen het verleden verklaren. Huijgen: “Vaak snappen leerlingen bepaalde gebeurtenissen niet. Mensen in het verleden zijn dan dom of weten gewoon niet beter, volgens de leerlingen. Een goede geschiedenisdocent onderzoekt met hen de historische context: hoe gingen mensen met elkaar om? Welke vormen van bestuur waren aanwezig? Welke technologieën waren aanwezig? Op deze manier kunnen leerlingen gebeurtenissen beter verklaren.”
 
In het kader van zijn promotieonderzoek publiceerde Huijgen al eerder in een wetenschappelijk tijdschrift over een grootschalig onderzoek naar hoe je kunt meten bij leerlingen of ze erin slagen een context te reconstrueren. Nu zijn ook twee andere artikelen van hem gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. In Theory and Research in Social Education beschrijft Huijgen welke kennis en strategieën leerlingen gebruiken om een historisch context te reconstrueren. In het tijdschrift European Journal of Psychology of Education beschrijft hij de ontwikkeling van een observatie instrument waarmee in kaart kan worden gebracht hoe docenten leerlingen leren het verleden te verklaren. Dit artikel is voor iedereen gratis te lezen via deze link.

Momenteel werkt Huijgen samen met meer dan 20 geschiedenisdocenten van verschillende scholen om een didactiek uit te proberen die leerlingen leert hoe ze een historische context kunnen reconstrueren.


Tim Huijgen is tevens vakdidacticus geschiedenis bij de Lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen. Hier kunt u meer lezen over zijn activiteiten en onderzoek. 

Periode10-mei-2016

Media-aandacht

1

Media-aandacht