Groep uit Ruinerwold als sekte kwalificeren gaat veel te ver

Pers / media: Expert CommentPopular

Description

Fokko Oldenhuis is honorair hoogleraar Religie en Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, onder meer gespecialiseerd in sektes. Het gaat hem ‘veel te ver’ om de groep uit Ruinerwold als sekte te kwalificeren. Om van een sekte te kunnen spreken moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Absoluut leiderschap ten aanzien van het ontvouwde gedachtegoed, volstrekte afhankelijkheid van de aangeslotenen en overgave in seksuele en financiële zin zijn de voornaamste. Daar is in de zaak-Ruinerwold geen bewijs voor, aldus Oldenhuis in het AD.

Periode22-okt-2019

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages

 • TitelGeen einde der tijden, maar vreedzaam leven’ voor Ruinerwold-vader Gerrit-Jan van D.
  Media naam/outletAlgemeen Dagblad
  Land/RegioNetherlands
  Release datum22/10/2019
  BeschrijvingFokko Oldenhuis is honorair hoogleraar Religie en Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, onder meer gespecialiseerd in sektes. Het gaat hem ‘veel te ver’ om de groep uit Ruinerwold als sekte te kwalificeren. Om van een sekte te kunnen spreken moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Absoluut leiderschap ten aanzien van het ontvouwde gedachtegoed, volstrekte afhankelijkheid van de aangeslotenen en overgave in seksuele en financiële zin zijn de voornaamste. Daar is in de zaak-Ruinerwold geen bewijs voor, aldus Oldenhuis in het AD.
  Producent / auteurFransisca Muller en Caspar van Oirschot
  URLhttps://www.ad.nl/binnenland/geen-einde-der-tijden-maar-vreedzaam-leven-voor-ruinerwold-vader-gerrit-jan-van-d~a4297704/
  PersonenFokko Oldenhuis, Kocku von Stuckrad