Hoe ver kan de overheid gaan om ons te dwingen tot een gezonde leefstijl?

Pers / media: Expert CommentPopular

Description

Het kabinet zint op vergaande maatregelen tegen het roken. De vraag is hoe ver de overheid kan gaan in het opleggen van regels en verboden om ons te dwingen tot een gezonde leefstijl? Lopen we straks allemaal als blakende modelburgers aan de leiband?

Kijkend naar landen om ons heen, ziet Brigit Toebes, hoogleraar gezondheidsrecht in internationaal perspectief aan de Rijksuniversiteit Groningen, hoe collectieve verboden steeds verder doordringen tot de private sfeer. ,,In Engeland en Italië mag je al niet meer roken in de auto wanneer er een kind aan boord is.’’ Of het hier zo ver zal komen, waagt Toebes te betwijfelen. Hoewel ze wel een voorzichtige trend ‘betuttelwaarts’ ziet, wijst ze erop dat zulke verboden nooit lukraak tot stand komen.

Periode20-okt-2018

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages

 • TitelHoe ver kan de overheid gaan om ons te dwingen tot een gezonde leefstijl?
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletDagblad van het Noorden
  MediatypePrint
  Land/RegioNetherlands
  Release datum20/10/2018
  BeschrijvingHet kabinet zint op vergaande maatregelen tegen het roken. De vraag is hoe ver de overheid kan gaan in het opleggen van regels en verboden om ons te dwingen tot een gezonde leefstijl? Lopen we straks allemaal als blakende modelburgers aan de leiband?

  Kijkend naar landen om ons heen, ziet Brigit Toebes, hoogleraar gezondheidsrecht in internationaal perspectief aan de Rijksuniversiteit Groningen, hoe collectieve verboden steeds verder doordringen tot de private sfeer. ,,In Engeland en Italië mag je al niet meer roken in de auto wanneer er een kind aan boord is.’’ Of het hier zo ver zal komen, waagt Toebes te betwijfelen. Hoewel ze wel een voorzichtige trend ‘betuttelwaarts’ ziet, wijst ze erop dat zulke verboden nooit lukraak tot stand komen.
  Producent / auteurLieke van den Krommenacker, Mannus van der Laan
  URLhttps://www.dvhn.nl/extra/Hoe-ver-kan-de-overheid-gaan-om-ons-te-dwingen-tot-een-gezonde-leefstijl-23694833.html
  PersonenBrigit Toebes