Description

7 consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal € 142,7 miljoen om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma  Zwaartekracht. Minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) stelt deze financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek.

Periode2-mei-2022 → 5-mei-2022

Media-aandacht

3

Media-aandacht

 • TitelRuim 63 miljoen euro voor toponderzoek op gebied van mentale gezondheid
  Media naam/outletGGZ-totaal
  MediatypeWeb
  Land/RegioNetherlands
  Release datum05/05/2022
  BeschrijvingZeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 142,7 miljoen euro om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma Zwaartekracht. Minister Dijkgraaf (OCW) stelt deze financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek. Drie consortia krijgen geld voor onderzoek dat belangrijk is of kan zijn voor de geestelijke gezondheidszorg.

  Met het Zwaartekracht-programma kunnen onderzoekers gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en multidisciplinair samenwerken. Een van de pijlers van het programma is dat over disciplines en universiteiten heen wordt samengewerkt. De wetenschappers zetten gezamenlijk, in consortia, excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s op. Doel van Zwaartekracht is het bevorderen van zwaartepuntvorming van internationaal topniveau.
  Producent / auteurGGZ-totaal
  URLhttps://vu.nl/nl/nieuws/2022/19-6-miljoen-zwaartekrachtsubsidie-voor-onderzoek-naar-stress
  PersonenBrenda Penninx, Peter de Jonge, Susanne Scheibe, Bertus Jeronimus, Laura Bringmann
 • TitelUG Onderzoekers betrokken in Academische Consortia die meer dan 140 milljoen euro krijgen
  Media naam/outletUniversity of Groningen
  Land/RegioNetherlands
  Release datum02/05/2022
  BeschrijvingUG/UMCG academics Peter de Jong, Ute Bultmann, René Veenstra, and their colleagues are involved in two of the seven Dutch academic consortia that will receive a total of €142.7 million for research purposes. This funding is provided in the framework of NWO research programme Gravitation. Minister Dijkgraaf (OCW) has made the funding available to academic consortia that conduct groundbreaking research and are among the best in their fields.
  Producent / auteurUG
  URLhttps://www.rug.nl/news/2022/05/rug-wetenschappers-betrokken-bij-wetenschapsconsortia-die-ruim-140-miljoen-krijgen
  PersonenPeter de Jonge, Ute Bultmann, René Veenstra, Susanne Scheibe, Bertus Jeronimus, Laura Bringmann, Gert Stulp
 • TitelKabinet kent ruim € 142 miljoen voor wetenschappelijk toponderzoek toe
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletRijksoverheid
  MediatypeWeb
  Land/RegioNetherlands
  Release datum02/05/2022
  Beschrijving7 consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal € 142,7 miljoen om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma Zwaartekracht. Minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) stelt deze financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek.
  Producent / auteurRijksoverheid
  URLhttps://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/05/02/kabinet-kent-ruim-142-miljoen-euro-voor-wetenschappelijk-toponderzoek-toe
  PersonenBertus Jeronimus, Peter de Jonge, Susanne Scheibe, Laura Bringmann