Mauretanië, sleutel tot de Wadden

Pers / media: OnderzoekPopular

Description

Drieteenstrandlopers, kanoeten, lepelaars, ... veel van de vogels die je in voor- en najaar bij ons rond het wad ziet, of die hier zelfs broeden, die zitten in de winter in West Afrika. En dus reizen trekvogelonderzoekers hun soorten achterna... Met professor Theunis - Spinoza - Piersma reizen we naar de Banc d'Arguin, een waddengebied voor de kust van Mauretanië. Samen met een groep vrijwilligers probeert hij daar ieder jaar gekleurringde vogels te vinden. Dit jaar deed hij dat onder andere met Harry Horn, een van de voormannen van de Nederlandse Werkgroep Lepelaar. Door de unieke combinaties van kleuren aan de twee poten, kunnen de onderzoekers individuele dieren soms vele jaren volgen. Op die manier kan de opbouw van een populatie lepelaars worden gevolgd en kan ook worden onderzocht waar langs de trekweg de belangrijkste 'bottle necks' zitten. Op die manier hebben vogelbeschermers ook veel aan dit soort onderzoek. Meer foto's van deze expeditie zijn te vinden via de site van verslaggever Rob Buiter.
Periode4-jan-2015 → 18-jan-2015

Media-aandacht

1

Media-aandacht

 • TitelMauretanië, sleutel tot de Wadden
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletTrouw
  MediatypePrint
  Land/RegioNetherlands
  Release datum06/01/2015
  BeschrijvingNederlandse biologen reizen iedere winter naar de Banc d’Arguin in Mauretanië. ‘Alleen door langs de hele route van trekvogels onderzoek te doen, kun je de biologie van deze dieren begrijpen’, zegt Spinozaprijs winnaar professor Theunis Piersma.
  Producent / auteurRob Buiter
  URLwww.rug.nl/research/gelifes/ceg/_media/trouw_06012015.pdf
  PersonenTheunis Piersma

Mediabijdrages

3

Mediabijdrages

 • TitelOnze trekvogels in Afrika (III)
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletVARA Vroege Vogels Radio
  MediatypeRadio
  Land/RegioNetherlands
  Release datum18/01/2015
  Beschrijving'Als je de Waddenzee wilt begrijpen, zul je ook naar Afrika moeten!' En dus reist professor Theunis - Spinoza – Piersma ieder jaar 'zijn' kanoeten en andere trekkende wadvogels achterna. Piersma komt al meer dan dertig jaar naar de Banc d'Arguin, een waddengebied voor de kust van Mauretanië. Daar vangt hij vogels voor ringonderzoek, zoekt hij eerder geringde vogels weer op en doet hij ook onderzoek aan de ecologie van het natuurgebied. Op die manier ontdekte hij veel over de handel en wandel van onze trekvogels. Het blijkt vaak essentiële kennis voor mensen die trekvogels willen begrijpen en willen beschermen. Meer foto's van deze expeditie zijn te vinden via de site van onze verslaggever Rob Buiter.
  URLvroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=371058&cHash=a9d662acc5234ec16f62a76ce7aafd26
  PersonenTheunis Piersma
 • TitelOnze trekvogels in Afrika (II)
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletVARA Vroege Vogels Radio
  MediatypeRadio
  Land/RegioNetherlands
  Release datum11/01/2015
  BeschrijvingDrieteenstrandlopers, kanoeten, lepelaars, ... veel van de vogels die je in voor- en najaar bij ons rond het wad ziet, of die hier zelfs broeden, die zitten in de winter in West Afrika. En dus reizen trekvogelonderzoekers hun soorten achterna... Een van de vaste vrijwilligers in het NIOZ-onderzoeksteam van hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma is Jan van Dijk. Als oud-schipper van een van de inspectieschepen van het ministerie op de Waddenzee deed hij veel ervaring op in het tellen van vogels en het aflezen van kleurringen. Dit jaar was Van Dijk voor de zestiende keer mee naar de Banc d'Arguin, een waddengebied voor de kust van Mauretanië, waar veel van onze trekvogels 's winters te vinden zijn. Samen met Van Dijk probeerden wij de duizenden vogels te turven... Meer foto's van deze expeditie zijn te vinden via de site van verslaggever Rob Buiter.
  URLvroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=371057&cHash=a683d55c07772dfcad28b85b1eef57a2
  PersonenTheunis Piersma
 • TitelOnze trekvogels in Afrika (I)
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletVARA Vroege Vogels Radio
  MediatypeRadio
  Land/RegioNetherlands
  Release datum04/01/2015
  BeschrijvingDrieteenstrandlopers, kanoeten, lepelaars, ... veel van de vogels die je in voor- en najaar bij ons rond het wad ziet, of die hier zelfs broeden, die zitten in de winter in West Afrika. En dus reizen trekvogelonderzoekers hun soorten achterna... Met professor Theunis - Spinoza - Piersma reizen we naar de Banc d'Arguin, een waddengebied voor de kust van Mauretanië. Samen met een groep vrijwilligers probeert hij daar ieder jaar gekleurringde vogels te vinden. Dit jaar deed hij dat onder andere met Harry Horn, een van de voormannen van de Nederlandse Werkgroep Lepelaar. Door de unieke combinaties van kleuren aan de twee poten, kunnen de onderzoekers individuele dieren soms vele jaren volgen. Op die manier kan de opbouw van een populatie lepelaars worden gevolgd en kan ook worden onderzocht waar langs de trekweg de belangrijkste 'bottle necks' zitten. Op die manier hebben vogelbeschermers ook veel aan dit soort onderzoek. Meer foto's van deze expeditie zijn te vinden via de site van verslaggever Rob Buiter.
  URLvroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=371055&cHash=2090601f63580d5918e73c65fd64355c
  PersonenTheunis Piersma