Miljoenenpremies naar 31 toponderzoekers: NWO kent prestigieuze Vici-beurzen toe

Pers / media: Activiteiten met een maatschappelijk belangPopular

Description

31 vooraanstaande wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen. Zij ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Het aanleveren van een paragraaf over kennisbenutting was tot nu toe niet verplicht. Vanaf 2012 moeten alle Vici-aanvragers een dergelijke paragraaf in hun voorstel opnemen.

De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. De onderwerpen waarnaar de Vici-laureaten onderzoek gaan doen, zijn onder andere criminaliteit bij vrouwen, antibioticaresistentie van bacteriën, exoplaneten, hersenchirurgie en beloning van topmanagers.

Vici is, net zoals de andere subsidies uit de Vernieuwingsimpuls, bestemd voor vernieuwend en grensverleggend onderzoek. Met de premie kunnen de onderzoekers in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Hiermee is Vici niet alleen een impuls voor de onderzoekers die zelf een Vici krijgen, maar creëert NWO ook ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers.

Ga naar de alfabetische lijst met alle gehonoreerden en een korte beschrijving van hun onderzoeksprojecten.

Dit jaar schreven 236 onderzoekers een beknopte vooraanvraag voor een Vici. 94 onderzoekers werden uitgenodigd om hun voorstel verder uit te werken. In totaal ontvangen nu 31 wetenschappers een Vici, daarmee krijgt 13 procent van de aanvragers een Vici toegekend. Het percentage goede voorstellen is echter veel hoger. Dat betekent dat NWO door beperkte middelen hele goede onderzoekers moet afwijzen.

Toekenning aan Prof.dr. D.J. Slotboom (Membrane Enzymology, GBB)

 

Periode31-jan.-2012

Media-aandacht

1

Media-aandacht

  • TitelMiljoenenpremies naar 31 toponderzoekers: NWO kent prestigieuze Vici-beurzen toe
    Release datum31/01/2012
    PersonenDirk Slotboom, Engel Vrieling