Description

Zeven wetenschappelijke projecten in Nederland ontvangen een fors bedrag van het kabinet. Het gaat om een investering van in totaal 142 miljoen euro. Zo krijgt 'Stress in Action' 20 miljoen euro om de komende tien jaar het fenomeen stress te onderzoeken. Het project wordt geleid door hoogleraar psychiatrie Brenda Penninx verbonden aan het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit. 

Periode2-mei-2022 → 3-mei-2022

Media-aandacht

2

Media-aandacht

 • TitelMiljoenen voor wetenschappelijk onderzoek naar stress: 'Op deze schaal echt uniek'
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletNOS
  MediatypeRadio
  Duur / lengte / grootte4 minutes
  Land/RegioNetherlands
  Release datum03/05/2022
  BeschrijvingZeven wetenschappelijke projecten in Nederland ontvangen een fors bedrag van het kabinet. Het gaat om een investering van in totaal 142 miljoen euro. Zo krijgt 'Stress in Action' 20 miljoen euro om de komende tien jaar het fenomeen stress te onderzoeken. Het project wordt geleid door hoogleraar psychiatrie Brenda Penninx verbonden aan het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit. Ze is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.
  Producent / auteurNOS Met het Oog op Morgen
  URLhttps://www.nporadio1.nl/nieuws/wetenschap-techniek/c3814e49-0aa4-46b1-a644-2aaaedf1c137/miljoenen-voor-wetenschappelijk-onderzoek-naar-stress-op-deze-schaal-echt-uniek
  PersonenBrenda Penninx, Peter de Jonge, Susanne Scheibe, Bertus Jeronimus, Laura Bringmann
 • TitelStress: modewoord of sluipmoord?
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletVrije Universiteit Amsterdam
  MediatypeWeb
  Land/RegioNetherlands
  Release datum02/05/2022
  BeschrijvingHet in kaart brengen van de impact van stress op ons dagelijks leven is noodzakelijk om de volksgezondheid en het welzijn van de bevolking te verbeteren. Want als stress vaak voorkomt en lange tijd hoog blijft, kan dit depressie, angst en burn-out maar ook hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas veroorzaken. Desondanks lijkt stress het 'modewoord' van het moderne leven.

  “Dat klinkt heel gewoon en bijna alsof het hebben van stress heel normaal is, maar het beïnvloedt alle aspecten van ons leven", zegt onderzoeksleider en Amsterdam UMC-hoogleraar Brenda Penninx (psychiatrische epidemiologie): “De meeste mensen hebben zelfs dagelijks te maken met een vorm van stress, met alle negatieve gevolgen van dien. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormen stress gerelateerde aandoeningen de grootste ziektelast en zijn ze een grote bedreiging voor ons welzijn en zelfs voor een gezonde economie”, aldus Penninx.
  Producent / auteurVU
  URLhttps://vu.nl/nl/nieuws/2022/19-6-miljoen-zwaartekrachtsubsidie-voor-onderzoek-naar-stress
  PersonenBrenda Penninx, Peter de Jonge, Ute Bultmann, Susanne Scheibe, Bertus Jeronimus, Laura Bringmann, Harald Schneider

Keywords

 • Stress
 • Daily Dynamics