Nonnetjes voorspellen de toekomst van de Waddenzee

Pers / media: OnderzoekAcademic

Description

Dat schrijven biologe Tanya Compton en collega’s van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee deze maand in het tijdschrift Frontiers in Ecology and Evolution.

Periode22-mrt-2016 → 26-mrt-2016

Media-aandacht

3

Media-aandacht

 • TitelDiepe nonnetjes, gezond wad
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletBionieuws
  MediatypePrint
  Land/RegioNetherlands
  Release datum26/03/2016
  BeschrijvingHoe diep nonnetjes zich ingra­ven zegt meer over de kwaliteit
  van het wad dan het totale aan­tal nonnetjes. Dat schrijven biologen van het Nederlands Insti­tuut voor Onderzoek der Zee in Frontiers in Ecology and Evolution (22 maart). Hoe hoger de schelpdieren in de wadbodem zitten, hoe makkelijker ze bij algen en kiezelwieren op de wadbodem komen. Maar hoe dieper, hoe veiliger voor vogels.
  De onderzoekers vonden een ver­band met de omstandigheden op het wad. Na jaren van bodembe­roerende kokkelvisserij moesten de schelpen meer risico nemen om bij hun schaarse voedsel te komen. In de jaren na het stop­pen van de mechanische kokkel­visserij konden de schelpdieren zich veroorloven zich dieper in te graven.
  PersonenT Compton, Theunis Piersma
 • TitelNonnetjes voorspellen toekomst Waddenze
  Mate van erkenningRegional
  Media naam/outletFriesch Dagblad
  MediatypePrint
  Land/RegioNetherlands
  Release datum24/03/2016
  BeschrijvingDe diepte waarop nonnetjesschelpen zichin de wadbodem ingraven is een goede voorspeller van de conditie van het wad. De gemiddelde ingraafdiepte van deze schelpdieren zegt zelfs meer over de kwaliteit van het wad dan het totale aantal nonnetjes dat aanwezig is.
  URLhttps://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?id=FRD-20160324-01026001&vw=org&lm=nonnetjes,voorspell,toekomst,waddenzee&v2=true
  PersonenT Compton, Theunis Piersma
 • TitelNonnetjes voorspellen de toekomst van de Waddenzee
  Media naam/outletNature Today
  Release datum22/03/2016
  BeschrijvingDe diepte waarop nonnetjesschelpen zich in de wadbodem ingraven is een goede voorspeller van de conditie van het wad. De gemiddelde ingraafdiepte van deze schelpdieren zegt zelfs meer over de kwaliteit van het wad dan het totale aantal nonnetjes dat aanwezig is.
  URLhttps://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=22606
  PersonenT Compton, Theunis Piersma