Ondergrondse veehouderij op Schiermonnikoog

Pers / media: OnderzoekPopular

Description

Gele weidemieren houden wortelbladluizen in hun ondergrondse nesten; de luizen voorzien de mieren van voedsel. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat vier van deze luizensoorten op Schiermonnikoog zich voornamelijk klonaal blijken voort te planten. Ook de veestapels van deze mieren blijken weinig divers te zijn. Deze bevindingen dragen bij aan het onderzoek naar de evolutie en het bestaan van samenwerking tussen verschillende soorten (mutualisme), zoals deze mieren en luizen, beter te begrijpen.

Periode2-jul-2011 → 9-jul-2011

Media-aandacht

1

Media-aandacht

 • TitelEen boerende mier op Schier
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletBionieuws
  MediatypePrint
  Land/RegioNetherlands
  Release datum09/07/2011
  BeschrijvingOp Schiermonnikoog wordt grootschalige veeteelt bedreven, al is dat niet direct zichtbaar. Het vee bestaat uit wortelbladluizen en bevindt zich in de nesten van de gele weidemier Lasius flavus. Evolutionair ecoloog Aniek Ivens van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Kopenhagen onderzoekt deze luizenhouderij.
  Producent / auteurWilly van Strien
  URLarchief.bionieuws.nl/
  PersonenAniek Ivens

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages

 • TitelOndergrondse veehouderij op Schiermonnikoog
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletNature Today
  MediatypeWeb
  Land/RegioNetherlands
  Release datum02/07/2011
  BeschrijvingGele weidemieren houden wortelbladluizen in hun ondergrondse nesten; de luizen voorzien de mieren van voedsel. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat vier van deze luizensoorten op Schiermonnikoog zich voornamelijk klonaal blijken voort te planten. Ook de veestapels van deze mieren blijken weinig divers te zijn. Deze bevindingen dragen bij aan het onderzoek naar de evolutie en het bestaan van samenwerking tussen verschillende soorten (mutualisme), zoals deze mieren en luizen, beter te begrijpen.
  Producent / auteurAniek Ivens
  URLhttps://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=14650
  PersonenAniek Ivens, Thijs Janzen