Ontdekt: Yoghurt helpt bij brandwonden

Pers / media: Activiteiten met een maatschappelijk belangPopular

Description

LINDA Nieuws: http://www.lindanieuws.nl/nieuws/ontdekt-yoghurt-helpt-bij-brandwonden/

Ontdekt: Yoghurt helpt bij brandwonden

Een groep studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil yoghurtbacteriën inzetten bij de genezing van brandwonden. Ze hebben een verband ontworpen waarin die bacteriën zijn verwerkt.

Woensdag, 24 september 2014, 15:02 uur

De bacteriën maken stoffen aan die als wapen dienen tegen twee andere heel nare bacteriën, die vaak ontstekingen in brandwonden veroorzaken.

Eerst activeren
De studenten hopen met hun verband in november de internationale wedstrijd iGEM te winnen, meldt de RUG vandaag. Sandra Mous van het iGEM-team legt uit dat er in het verband een gel zit, met daarin de goede bacteriën uit yoghurt. De bacteriën moeten op het moment dat het verband wordt gebruikt, eerst worden geactiveerd. Het voordeel daarvan is dat het verband kan worden bewaard zonder dat de kwaliteit minder wordt.

Geen gebruik van antibiotica
De ‘yoghurt’ gaat vervolgens pas aan het werk als de slechte bacteriën de kop opsteken. Dus er worden geen onnodige stoffen gemaakt, aldus Mous. Omdat er geen gebruik word gemaakt van antibiotica, zullen de boosdoeners daar niet resistent voor worden. Veel infecties bij brandwonden zijn door de resistentie van bacteriën niet meer te behandelen.

Biologische machine
Bij de iGEM-wedstrijd gaat het erom de beste biologische ‘machine’ te bouwen. Vorig jaar won de ontdekking van een eiwit op kikkers dat de ziekenhuisbacterie MRSA kan uitschakelen.

Auteur: Anouk Kemper - Bron: ANP - Foto: ANP

Periode24-sep.-2014

Media-aandacht

1

Media-aandacht