Mediabijdrages
1Mediabijdrages
Titel Parkinson: een zoektocht naar genezing (video, aflevering twee) Mate van erkenning National Media naam/outlet Nieuws - Rijksuniversiteit Groningen Mediatype Web Land/Regio Netherlands Release datum 05/04/2023 Beschrijving De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte van de wereld. Dit heeft voor een deel te maken met de vergrijzing, maar het begint erop te lijken dat ook andere factoren een rol spelen, zoals: landbouwbestrijdingsmiddelen, zware metalen en oplosmiddelen. De uitdaging voor de toekomst is het vinden van een medicijn, want dat is er tot op heden nog niet. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar de ziekte. Ook binnen de RUG zijn er verschillende wetenschappers bezig met onderzoek naar Parkinson.
In deze serie belichten we een aantal wetenschappers die allemaal vanuit andere invalshoeken bezig zijn met onderzoek naar bijvoorbeeld het ontstaan, de oorzaak, het herkennen of remmen van de ziekte. Voor al deze onderzoekers is het belangrijk dat ze een bijdrage leveren aan het beter begrijpen en het uiteindelijk kunnen genezen van de ziekte.
In de tweede aflevering van deze serie komen onderzoekers prof. dr. Amalia Dolga (adjunct-hoogleraar Moleculaire Farmacologie) en prof. dr. Arjan Kortholt (adjunct-hoogleraar Cel Biochemie) aan het woord. Bij de ziekte van Parkinson sterven hersencellen af die de neurotransmitter dopamine produceren. Maar wat veroorzaakt dit? Er zijn aanwijzingen dat de problemen beginnen in het afweersysteem in de hersenen. Dolga en Kortholt denken dat afweercellen in de hersenen, de zogeheten microglia, een rol kunnen spelen. Ze hebben recent een subsidie van €250.000 ontvangen van het Nederlandse Parkinson Fonds, om uit te zoeken wat er mis gaat bij de microglia. Een probleem is dat het bijna onmogelijk is om hersencellen van patiënten te krijgen. Amalia Dolga heeft nu een nieuwe techniek ontwikkeld om hersencellen te kweken uit stamcellen.
Ook doen de beide labs samen onderzoek naar het eiwit LRRK2 omdat dit een rol speelt bij de symptomen van veel patiënten. Kortholt bestudeert de effecten van een LRRK2 remmer. De meeste remmers die er nu zijn hebben ook een effect in andere organen, zoals de nieren. Dat zorgt voor ernstige bijwerkingen en ze zijn dus niet geschikt als geneesmiddel. Kortholt heeft inmiddels enkele remmers ontdekt die de activiteit van LRRK2 niet helemaal platleggen, maar halveren. Die lijken geen bijwerkingen te hebben. Dit is een hoopvolle ontwikkeling in de zoektocht naar een medicijn.Producent / auteur RUG URL https://www.rug.nl/about-ug/latest-news/news/archief2023/nieuwsberichten/video-parkinson-s-the-search-for-a-cure-episode-two Personen Arjan Kortholt, Amalia Dolga