Smelten de gletsjers?

Pers / media: OnderzoekPopular

Description

Bart gaat mee aan boord van onderzoeksschip de James Clark Ross voor een spannende ontdekkingsreis. Wat is de rol van de oceaan in het opwarmende klimaat? De aarde als geheel warmt op, maar op sommige plekken gaat het harder dan andere. Het Antarctisch schiereiland is de afgelopen decennia veel sneller opgewarmd dan de rest van de wereld. De ijskap neemt er in rap tempo af en gletsjers trekken zich terug. Spannende ontdekkingsreis Bart monstert aan voor een spannende ontdekkingsreis op onderzoeksschip de James Clark Ross. Een wetenschappelijke cruise waarmee ze de rol van de oceaan op het klimaat proberen te ontrafelen. Zeeleven Want wat leeft er daar diep in de oceaan? Het schip reist naar een gebied dat nog nooit eerder onderzocht is. Een anamolie waar het water kouder is dan de omgeving. Het bijzondere gebied is vorig jaar ontdekt. Nog nooit eerder heeft iemand dat bekeken. In de Kennis van Nu de unieke beelden rechtstreeks vanaf de zeebodem. Is er eigenlijk wel leven dat tegen de extreme omstandigheden bestand is? Algen Het zeeijs lijkt een onmogelijke plek voor levende wezens. Toch zit het er vol mee! Er bestaan algen die leven in het zeeijs. Om zich te wapenen tegen de extreme omstandigheden, maken ze een bepaald stofje aan. Dit stofje blijkt enorme gevolgen te hebben voor het klimaat. Dr. Jacqueline Stefels en dr. Maria van Leeuwe (Rijksuniversiteit Groningen) onderzoeken hoe de algen ons tegen het opwarmende klimaat beschermen. Techniek Onderwatercamera's, sleepnetten en de nieuwste onbemande duikboten vol sensoren, alles wordt uit de kast getrokken om het gebied te ontdekken. 'We weten meer over het oppervlakte van de maan dan van onze eigen oceaan', aldus marien bioloog dr. Huw Griffiths een van de wDe rol die de oceaan speelt bij het opwarmende klimaat is enorm, maar hoe groot precies? De Kennis van Nu gaat op ontdekkingsreis! Met dank aan Matthew Bell
Periode4-feb-2015 → 20-mei-2015

Mediabijdrages

3

Mediabijdrages

 • TitelHet geheim van zeeijs
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletNTR De Kennis van Nu
  MediatypeTelevision
  LandNetherlands
  Release datum20/05/2015
  BeschrijvingLaatste van twee afleveringen over wetenschappelijk onderzoek op Antarctica. Bart Meijer bezoekt de westkust van Antarctica, het gebied waar de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering het meest in het oog springen. In deze aflevering gaat hij aan boord van onderzoeksschip de James Clark Ross voor een spannende ontdekkingsreis. Hoe groot is de rol van de oceaan bij het opwarmende klimaat?
  Producent / auteurBart Meijer
  URLhttps://www.dekennisvannu.nl/site/media/De-Kennis-van-Nu-Het-geheim-van-zeeijs/VPWON_1243723
  PersonenJacqueline Stefels, Maria van Leeuwe
 • TitelHet geheim van zee-ijs
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletNTR De Kennis van Nu
  MediatypeTelevision
  LandNetherlands
  Release datum11/02/2015
  BeschrijvingBart gaat mee aan boord van onderzoeksschip de James Clark Ross voor een spannende ontdekkingsreis. Wat is de rol van de oceaan in het opwarmende klimaat?
  Producent / auteurBart Meijer
  URLhttps://www.dekennisvannu.nl/site/media/Het-geheim-van-zee-ijs/14
  PersonenJacqueline Stefels, Maria van Leeuwe
 • TitelSmelten de gletsjers?
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletNTR De Kennis van Nu
  MediatypeTelevision
  LandNetherlands
  Release datum04/02/2015
  BeschrijvingBart Meijer duikt in de wereld van het wetenschappelijke onderzoek op de poolkap. Een bijzondere aflevering van het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. Verslaggever Bart Meijer bezoekt de westkust van Antarctica, het gebied waar de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering het meest in het oog springen. Hij volgt Nederlandse wetenschappers die in dit schitterende gebied onderzoek doen naar klimaatverandering. De aarde als geheel warmt op, maar op sommige plekken gaat het harder dan andere. Het Antarctisch schiereiland is de afgelopen decennia veel sneller opgewarmd dan de rest van de wereld. De ijskap neemt er in rap tempo af en gletsjers trekken zich terug. Bart verblijft op de Britse basis Rothera waar het Nederlandse Dirck Gerritsz laboratorium staat, het eerste Nederlandse laboratorium op Antarctica dat in 2013 door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) werd opgezet. Om in kaart te brengen wat de invloed is van de opwarming op het leven op Antarctica plaatste bioloog dr. Stef Bokhorst elf jaar geleden kleine klimaatkamers. In deze ruimtes wordt het zo’n 2 graden warmer dan daarbuiten. Hoe reageert het leven - mossen, springstaarten en mijten - op deze veranderde omstandigheden? Bokhorst keert na jaren afwezigheid voor het eerst terug naar zijn klimaattentjes. Hoe hebben ze de jaren doorstaan? Dit is de eerste van twee afleveringen waarin Bart Meijer samen met regisseuse Saskia van Leeuwen en cameraman Wim Oosthoek door Antarctica reist. Drie weken lang filmde het NTR-team in dit gebied en dat leverde behalve spectaculaire beelden ook een indringende boodschap op over ons klimaat.
  Producent / auteurBart Meijer
  URLhttps://www.dekennisvannu.nl/site/media/Smelten-de-gletsjers/15
  PersonenJacqueline Stefels, Maria van Leeuwe