'Stop met vissen in de Waddenzee'

Pers / media: OnderzoekPopular

Description

'Geen bebouwing, zeelucht, de wind in je haren. De Waddenzee oogt paradijselijk. Toch hebben de scholekster en de grote stern het zwaar. En grotere vissen leven er nog maar mondjesmaat.

De natuur van de Waddenzee kachelt gestaag achteruit, waarschuwt Han Olff, hoogleraar ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. 'Als we blij zijn met krabben en garnalen, dán doen we het nu goed, maar voor een rijk en compleet ecosysteem met haring, scholeksters, roggen en tuimelaars moeten we de Waddenzee serieus beschermen. Zonder visserij.' Olff spreekt vandaag op een congres in Leeuwarden ter ere van de afsluiting van zes jaar onderzoek naar het voedselweb van de Waddenzee, uitgevoerd door de onderzoeksgroep van Olff en het onderzoeksinstituut NIOZ op Texel en in Yerseke.' (de Volkskrant)

'Mosselbanken zijn 'hotspots van biodiversiteit' in de Waddenzee en daardoor van groot belang voor het leven in het natuurgebied. Uit onderzoek, waarbij 12.000 monsters zijn genomen, blijkt het leven er gevarieerder dan gedacht.

De vijf rijkste plekken liggen in de luwte van de eilanden, komt verder naar voren uit onderzoek door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Koninklijke NIOZ en Rijksuniversiteit Groningen. Doel van het vijf jaar durende onderzoek was meer kennis te vergaren voor het herstel van een rijke Waddenzee, een mikpunt van de overheid voor 2026.

De onderzoekers, die financiële steun kregen van het Waddenfonds, Rijkswaterstaat en de provincies Friesland en Noord-Holland, hebben een natuurkaart gemaakt die laat zien waar toekomstige zeereservaten zouden moeten komen. De resultaten van hun projecten Mosselwad en Waddensleutels worden donderdag gepresenteerd op een symposium in Leeuwarden.' (de Telegraaf)

 

 

Periode16-apr.-2015 → 10-jun.-2015

Media-aandacht

9

Media-aandacht