Studenten genezen brandwonden met yoghurtbacteriën

Pers / media: Activiteiten met een maatschappelijk belangPopular

Description

Volkskrant Wetenschap: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/studenten-genezen-brandwonden-met-yoghurtbacterien~a3754449/

Studenten genezen brandwonden met yoghurtbacteriën

Een groep studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft voor de internationale wetenschapswedstrijd iGEM een verband ontworpen waarin yoghurtbacteriën verwerkt zitten. De bacteriën maken stoffen aan die helpen tegen twee andere bacteriën die vaak ontstekingen in brandwonden veroorzaken.

Sandra Mous van het iGEM-team legt uit dat in het verband een gel zit, met daarin de goede bacteriën uit yoghurt. De bacteriën moeten worden geactiveerd op het moment dat het verband wordt gebruikt. Hierdoor kan het lang worden bewaard zonder dat de kwaliteit minder wordt. 

Het verband maakt geen gebruik van antibiotica en leidt dus niet tot antibioticaresistentie bij bacteriën. 'Veel infecties bij brandwonden zijn door de resistentie van bacteriën niet meer te behandelen', zegt Mous.

De studenten hopen met hun verband de internationale wedstrijd iGEM te winnen, die in november wordt gehouden. Bij de wedstrijd gaat het erom de beste biologische 'machine' te bouwen. Vorig jaar won de ontdekking van een eiwit op kikkers dat de ziekenhuisbacterie MRSA kan uitschakelen.

Periode24-sep.-2014

Media-aandacht

1

Media-aandacht