VVD-prominenten over leiderschap binnen hun partij

  Pers / media: Expert Comment › Popular

  Description

  Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.

  "Rutte probeert hardnekkig van zijn imago af te komen, maar zit daar in gevangen. Hij heeft een imagoprobleem. Hij moet een radicalere, rechtsere positie innemen dan zijn sociaal liberale positie." Voerman noemt als voorbeeld het debat over de kredietcrisis, waarin Rutte voorstelde om 45 miljard te bezuinigen wat hem de hoon van de andere partijen opleverde. "Hij wordt gedwongen zich te onderscheiden. Maar dat strookt niet met het sociaal liberale imago dat aan hem kleeft." In het negenpuntenplan dat hij in 2006 presenteerde, voordat hij tot lijsttrekker werd gekozen, stond niet de integratieproblematiek centraal, maar de economie.

  "Het was niet echt een rechts programma. Op de belangrijke momenten is Rutte gematigd." Nu probeert hij zich met de term hardwerkende Nederlander weer rechtser te profileren. "Kijk naar het Europese verkiezingsprogramma van de VVD. De leus is "Nederland opnieuw!". Wat bedoelen ze daar mee? Het heeft niets met Europa te maken. De hardwerkende Nederland komt van de Wiegeliaanse arbeider met de auto. Dat is de core business van de VVD, maar dat wringt met het imago van Rutte." Rutte en de VVD zitten, volgens Voerman, in een "lastige positie". Op sociaal cultureel gebied is de VVD in het defensief geraakt door de PVV. "Rutte zou harder moeten schreeuwen maar dat rijmt niet met het liberale gedachtegoed van de partij." En op sociaal economisch gebied ondervindt de VVD last van de eeconomische crisis. "Het voorstel om in deze tijd miljarden te bezuinigen was volstrekt onrealistisch." En: "Het marktgeluid klinkt in deze tijd natuurlijk schril. Dat staat ons even niet aan." Voerman concludeert daarom: "Rutte kan het op beide terreinen nooit goed doen." De VVD zit in het "verdomhoekje" en volgens Voerman heeft de partij op sociaal cultureel gebied de strijd verloren. "Dat krijgen ze nooit meer terug."

  Wat te doen?

  Alleen een "noodsprong" zoals een "leiderswisseling" biedt uitkomst. "Misschien moet Henk Kamp weer terugkomen. Ik denk dat Henk Kamp een beter verhaal tegen Wilders heeft dan Rutte. Hij heeft een track record op integratie, zegt waar het op staat en hij heeft het beeld dat hij recht door zee is. Zijn biografie is consistent. Hij denkt al 15 tot 20 jaar hetzelfde over integratie. Daardoor past hij beter bij de positie die de VVD ten opzichte van de PVV moet innemen. Hij kan Wilders op zijn eigen terrein bestrijden. De VVD maakt een existentiële crisis door. Het einde van de partij is nog niet nabij, maar op termijn is alles mogelijk."

  Midden 2001 stond de VVD in peilingen nog op ruim 40 zetels en kon ze voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij van Nederland worden. Groot is het contrast met de situatie nu. En ook het ledenverlies bij de partij is aanzienlijk. Daarnaast heeft de VVD te kampen met afsplitsingen, is het de macht kwijtgeraakt en is de partij door concurrentie en de economische crisis in het gedrang gekomen. "Je kunt niet anders dan concluderen dat de VVD in een flinke crisis zit."

  Periode15-mei-2009

  Media-aandacht

  1

  Media-aandacht