Waarom burgemeesters niet ingrijpen als demonstranten geen afstand houden

Pers / media: Expert CommentPopular

Description

In coronatijd staan burgemeesters voor een dilemma, zegt Berend Roorda, universitair docent rechtsgeleerdheid aan de universiteit Groningen. Burgemeesters hebben het recht een demonstratie op te breken, als die een gevaar vormt voor de volksgezondheid, “maar dat kan ook averechts werken, en bijvoorbeeld zorgen voor rellen. Als er een wanordelijke situatie ontstaat, en de politie arrestaties moet uitvoeren, kan de anderhalve meter natuurlijk ook niet worden gehandhaafd.”

Periode4-jan-2021

Mediabijdrages

1

Mediabijdrages

 • TitelWaarom burgemeesters niet ingrijpen als demonstranten geen afstand houden
  Media naam/outletTrouw
  Land/RegioNetherlands
  Release datum04/01/2021
  BeschrijvingIn coronatijd staan burgemeesters voor een dilemma, zegt Berend Roorda, universitair docent rechtsgeleerdheid aan de universiteit Groningen. Burgemeesters hebben het recht een demonstratie op te breken, als die een gevaar vormt voor de volksgezondheid, “maar dat kan ook averechts werken, en bijvoorbeeld zorgen voor rellen. Als er een wanordelijke situatie ontstaat, en de politie arrestaties moet uitvoeren, kan de anderhalve meter natuurlijk ook niet worden gehandhaafd.”
  Producent / auteurJudith Harmsen
  URLhttps://www.trouw.nl/binnenland/waarom-burgemeesters-niet-ingrijpen-als-demonstranten-geen-afstand-houden~b895e79a/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  PersonenBerend Roorda