Yoghurtbacteriën mogelijk in te zetten bij genezing brandwonden

Pers / media: Activiteiten met een maatschappelijk belangPopular

Description

Gezondheidsplein.nl: http://www.gezondheidsplein.nl/nieuws/yoghurtbacterien-mogelijk-in-te-zetten-bij-genezing-brandwonden/item113453

Yoghurtbacteriën mogelijk in te zetten bij genezing brandwonden

In de toekomst is het wellicht mogelijk om yoghurtbacteriën in te zetten bij de behandeling van brandwonden. Tenminste, als het aan studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ligt. Zij willen dit gaan testen met behulp van een speciaal ontworpen verband waarin de bacteriën verwerkt zitten. 

De bacteriën die ze verwerkt hebben in het verband maken bepaalde stoffen aan die ten strijde gaan met de bacteriën die ontstekingen in brandwonden veroorzaken. Wanneer het verband gebruikt wordt, moeten de yoghurtbacteriën eerst worden geactiveerd. Dit maakt het mogelijk om het verband lange tijd te bewaren zonder de kwaliteit te verliezen. De strijd wordt immers pas aangegaan als de slechte bacteriën de kop opsteken.

Geen resistentie

Een ander voordeel van het verband ligt volgens de studenten in het feit dat de slechte bacteriën er niet resistent voor kunnen worden, omdat er geen antibiotica in verwerkt zitten. Onderzoekster Sandra Mous zegt: "Veel infecties bij brandwonden zijn door de resistentie van bacteriën niet meer te behandelen". 

Periode25-sep.-2014

Media-aandacht

1

Media-aandacht