Persoonlijk profiel

Speerpunten

Voornaamste onderzoeksbelangstelling richt zich op daders van internationale misdrijven en terrorisme en de volgende onderzoeksvragen: Wat drijft mensen als Vladimir Poetin, Anders Breivik en nazi-arts Josef Mengele ertoe betrokken te raken bij exgtreme vormen van geweld en massale wreedheden? Wie waren de daders verantwoordelijk voor de aanslag in New York op 9/11 en waarom deden zij dat? En hoe zit het met de terroristische aanslagen in Londen, Madrid, Zaventem en Parijs? Waarom volgden zoveel mensen een man als Adolf Hitler? Wie was Prigozjin? Wat gebeurde er in Rwanda in 1994 en in Cambodja in de jaren zeventig onder het Rode Khmer-regime van Pol Pot? Waarom nemen dictatoriale regimes hun toevlucht tot marteling en waarom is er zoveel seksueel geweld in tijden van oorlog? Hoe kunnen we het Israëlisch-Palestijnse conflict verklaren?

Alette Smeulers doet al ruim dertig jaar onderzoek naar daders van internationale misdrijven en terrorisme en is auteur van Perpetrators of mass atrocities – terribly and terrifyingly normal? (Routledge 2024). Ze wil haar kennis graag delen omdat ze gelooft dat als we de ware aard en oorzaken van deze vorm van geweld weten te doorgronde en beter begrijpen wie de daders zijn en waarom ze deze misdrijven begaan, we in een veel betere positie zijn om dergelijke misdrijven te voorkomen.

Alette heeft talloze artikelen in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd maar ook interviews gegeven op televisie, radio, tijdschriften (De Groene Amsterdammer; Wordt Vervolgd en Psychologie Magazine) en in kranten (o.a. NRC, Volkskrant, Trouw). Ze geeft regelmatig openbare lezingen zoals onlangs in Paradiso, Amsterdam in de serie Science & Cocktails; het Asser Instituut, de Politieacademie (min 53-83) en bij Studium Generale waarin zij veel van bovenstaande vragen beantwoord.

Samen met Nicola Quaedvlieg maakt ze een podcastserie over daders van internationale misdrijven genaamd Terribly and Terrifyingly Normal? Deze podcast is te vinden op alle grote podcastplatforms, zoals spotify en Apple podcasts.Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of