Als u wijzigingen in Pure hebt gemaakt, zullen deze hier binnenkort zichtbaar zijn.

Persoonlijk profiel

Speerpunten

Bartholomeus Cornelius Maria (Benno) Haarman (1978) is als onderzoeker werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen en als psychiater en hoofd behandelzaken van de afdeling Stemmings- en Angststoornissen bij het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMC Groningen.

De afdeling Stemmings- en Angststoornissen van het UCP heeft een sterke focus op academische patiëntenzorg, waarbij het patiëntenzorg van het hoogste niveau wil integreren met de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. De afdeling sluit daarbij aan bij de ambitie van het UCP om innovatieve neurostimulerende behandelingen, zoals rTMS en DBS, maar ook chronotherapie en psychostimulerende behandelingen die zich bewezen hebben in onderzoek, naar de klinische praktijk te brengen.

Naast voortzetting van zijn onderzoek naar de pathofysiologische mechanismen van de bipolaire stoornis, richt zijn onderzoek zich de laatste tijd op de behandeling van ernstige psychiatrische aandoeningen door middel van immuunmodulerende en chronobiologische technieken. Van oktober 2008 tot maart 2017 voerde hij aan de rijksuniversiteit promotieonderzoek uit onder begeleiding van prof. dr. Willem Nolen, prof. dr. Hemmo Drexhage, dr. Rixt Riemersma-Van der Lek en dr. Huib Burger. De graad van doctor kreeg hij op 1 maart, cum laude. Hij name deel in de MOODINFLAME-studie, waar hij de inclusie van het bipolaire cohort coördineerde, een gecombineerd positron emissie tomografie/magnetische resonantie beeldvorming onderzoek uitvoerde en monocyt genexpressie onderzocht.

Hij publiceerde onder andere de eerste neuroinflammatie positron emissie tomografie studie bij de bipolaire stoornis en over de associatie tussen monocyt genexpressie en specifieke psychiatrische symptomoatologie bij de bipolaire stoornis, waarbij hij gebruik maakte van een nieuwe benadering. Voor deze laatste publicatie ontving hij in 2013 de Samuel Gershon prijs van de International Society for Bipolar Disorders.

In 2006 studeerde Benno af aan de Universiteit Antwerpen in België. Zijn master-onderzoek over microvasculaire compressie van de N. cochleovesibularis voerde hij uit onder de begeleiding van prof. dr. Dirk de Ridder. Naast zijn geneeskunde-opleiding behaalde hij ook zijn lesbevoegdheid biologie.

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of