Als u wijzigingen in Pure hebt gemaakt, zullen deze hier binnenkort zichtbaar zijn.

Persoonlijk profiel

Speerpunten

Gerrit Voerman (1957) is historicus en sinds 2011 hoogleraar Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel. Hij onderzoekt politieke partijen vanuit een historische, staatsrechtelijke en politicologische benadering.

Op 18 september 2012 hield hij zijn oratie, getiteld Over de toekomst van de politieke partij. Voerman is in Nederland expert op het gebied van politieke partijen. Hij geeft sinds 1989 leiding aan het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Voerman studeerde geschiedenis aan de RUG en promoveerde in 2001 op De meridiaan van Moskou. De CPN en de Communistische Internationale (1919-1930) (Amsterdam, 2001).

  

Voerman publiceert veelvuldig over de geschiedenis, organisatie, cultuur, ideologie en functies van politieke partijen. Hij was redacteur van het Jaarboek van het DNPP en voert sinds 2008 de redactie van een reeks die bij Uitgeverij Boom in Amsterdam wordt uitgegeven over de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen. Hierin zijn de volgende titels verschenen: Zestig jaar VVD (2008; met Patrick van Schie), Van de marge tot de macht. De ChristenUnie 2000-2010 (2010; met Joop Hippe), Van de staat naar de straat. GroenLinks 1990-2010 (2010; met Paul Lucardie), en De conjunctuur van de macht. Het Christen Democratisch Appèl 1980-2010 (2011). In 2012 publiceerde hij samen met Lucardie Populisten in de polder. In januari 2016 verschijnt  een bundel over de PvdA (met Frans Becker).

Eerder schreef Voerman onder meer 40 jaar vrij en verenigd: geschiedenis van de VVD-partijorganisatie 1948-1988 (1988; met Ruud Koole en Paul Lucardie), Verloren illusie, geslaagde fusie? GroenLinks in historisch en politicologisch perspectief (1999; met Paul Lucardie en Wijbrandt van Schuur) en Om de stembus. Verkiezingsaffiches 1918-1998, (2002; met Douwe Jan Elzinga).

Daarnaast doet Voerman, vaak in het verband van het Montesquieu Instituut waarvan het DNPP deel uitmaakt, onderzoek naar de (geschiedenis van de) Europese integratie. In de reeks Montesquieu Policy Papers verscheen: Hoe sterkere europartijen kunnen bijdragen aan de Europese representatieve democratie (2014; met Simon Otjes) Ook schrijft hij regelmatig voor De Hofvijver, de nieuwsbrief van het instituut.

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn sinds 2004 de volgende onderzoeksrapporten gepubliceerd. De meest recente zijn: Rekrutering revisited: de kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 vergeleken met 2006, (2011; met Marcel Boogers), Partijfinanciering van politieke partijen op lokaal niveau. Een vergelijkend onderzoek naar regelingen voor overheidssubsidies en giften van derden aan politieke partijen op lokaal niveau in een aantal Europese landen (2013; met Nienke Onnen) en Rekrutering van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, 2010 en 2014: kandidaatstellingsproblemen vergeleken en verklaard (2014; met Marcel Boogers)

 

   

Momenteel doet Voerman onder meer onderzoek naar ledenloze partijen als de PVV, populistische partijen, partijcultuur en -identiteit in internationaal-vergelijkend perspectief en naar de relatie tussen de Nederlandse partijen en de europartijen waarvan zij deel uitmaken.

 

Expertise: Geschiedenis van Nederlandse politiek en politieke partijen; functioneren Nederlands en Europees partijstelsel

 

 

Media

 

 

 Uitzending Nieuwsuur

 

 

 

 Debat: de plicht der politieke partijen

 

 

 Multimediaproject: Fre Meis: Volkscommissaris van Groningen, vakbondsbestuurder en politicus.

 

In de media

 

'Als Marijnissen écht verdwijnt, zou dat een aderlating zijn'

Artikel in Volkskrant

 

Politieke partijen blijvertjes: Artikel in Reformatorisch Dagblad

 

 

Artikel over invloed kleine partijen.

 

 

 

 

 

 

Speerpunten

Speerpunten

Voerman publiceert veelvuldig over de geschiedenis, organisatie, cultuur, ideologie en functies van politieke partijen. Hij was redacteur van het Jaarboek van het DNPP en voert sinds 2008 de redactie van een reeks die bij Uitgeverij Boom in Amsterdam wordt uitgegeven over de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen. Hierin zijn de volgende titels verschenen: Zestig jaar VVD (2008; met Patrick van Schie), Van de marge tot de macht. De ChristenUnie 2000-2010 (2010; met Joop Hippe), Van de staat naar de straat. GroenLinks 1990-2010 (2010; met Paul Lucardie), De conjunctuur van de macht. Het Christen Democratisch Appèl 1980-2010 (2011), en Populisten in de polder. (2012; met Paul Lucardie). In januari 2016 verschijnt  een nieuwe bundel in de reeks over de PvdA (met Frans Becker).

 

Speerpunten

Eerder schreef Voerman onder meer 40 jaar vrij en verenigd: geschiedenis van de VVD-partijorganisatie 1948-1988 (1988; met Ruud Koole en Paul Lucardie), Verloren illusie, geslaagde fusie? GroenLinks in historisch en politicologisch perspectief (1999; met Paul Lucardie en Wijbrandt van Schuur) en Om de stembus. Verkiezingsaffiches 1918-1998, (2002; met Douwe Jan Elzinga).

 

Speerpunten

Daarnaast doet Voerman, vaak in het verband van het Montesquieu Instituut waarvan het DNPP deel uitmaakt, onderzoek naar de (geschiedenis van de) Europese integratie. In de reeks Montesquieu Policy Papers verscheen: Hoe sterkere europartijen kunnen bijdragen aan de Europese representatieve democratie (2014; met Simon Otjes) Ook schrijft hij regelmatig voor De Hofvijver, de nieuwsbrief van het instituut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Speerpunten

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn sinds 2004 de volgende onderzoeksrapporten gepubliceerd. De meest recente zijn: Rekrutering revisited: de kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 vergeleken met 2006, (2011; met Marcel Boogers), Partijfinanciering van politieke partijen op lokaal niveau. Een vergelijkend onderzoek naar regelingen voor overheidssubsidies en giften van derden aan politieke partijen op lokaal niveau in een aantal Europese landen (2013; met Nienke Onnen) en Rekrutering van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, 2010 en 2014: kandidaatstellingsproblemen vergeleken en verklaard (2014; met Marcel Boogers)

 

   

Speerpunten

Momenteel doet Voerman onder meer onderzoek naar ledenloze partijen als de PVV, populistische partijen, partijcultuur en -identiteit in internationaal-vergelijkend perspectief en naar de relatie tussen de Nederlandse partijen en de europartijen waarvan zij deel uitmaken.

 

Expertise: Geschiedenis van Nederlandse politiek en politieke partijen; functioneren Nederlands en Europees partijstelsel

 

Speerpunten

 Media

 

 

 Uitzending Nieuwsuur

 

 

 

 Debat: de plicht der politieke partijen

 

 

 Multimediaproject: Fre Meis: Volkscommissaris van Groningen, vakbondsbestuurder en politicus.

 

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of
  • MAPP Dataset

    van Haute, E. (Creator), Paulis, E. (Creator), Baras, M. (Data Collector), Barberà, O. (Data Collector), Barrio, A. (Data Collector), Bennie, L. (Data Collector), Bolin, N. (Data Collector), Christophorou, C. (Data Collector), Correa, P. (Data Collector), Cross, W. (Data Collector), Delwit, P. (Data Collector), Ennser-Jedenastik, L. (Data Collector), Enyedi, Z. (Data Collector), Espirito Santo, P. (Data Collector), Gauja, A. (Data Collector), Heidar, K. (Data Collector), van Holsteyn, J. (Data Collector), Ikstens, J. (Data Collector), Indridason, I. (Data Collector), Ionascu, A. (Data Collector), Jastramskis, M. (Data Collector), Jupskas, A. R. (Data Collector), Kenig, O. (Data Collector), Kocijan, B. (Data Collector), Koole, R. (Data Collector), Kosiara-Pedersen, K. (Creator), Krasovec, A. (Creator), Ladner, A. (Data Collector), Linek, L. (Data Collector), Paczesniak, A. (Data Collector), Pettai, V. (Data Collector), Rahat, G. (Data Collector), Ribeiro, P. F. (Data Collector), den Ridder, J. (Data Collector), Rodriguez Teruel, J. (Data Collector), Sandri, G. (Data Collector), Sierens, V. (Data Collector), Soare, S. (Data Collector), Spier, T. (Data Collector), Voerman, G. (Data Collector), Weeks, L. (Data Collector), Westinen, J. (Data Collector) & Zemanik, M. (Data Collector), University of Groningen, 30-aug.-2016

    Dataset