• Nijenborgh4, Gebouw 5118, ruimte 0061

    9747 AG Groningen

    Netherlands

Persoonlijk profiel

Speerpunten

Ik ben geïnteresseerd in het ontwikkelen van biotechnologische processen gericht op schone productie, laag energieverbruik en beperkte afvalstromen. Als input dienen voornamelijk landbouw(zij)stromen en RWZI-materialen. Na milde raffinageprocessen ondergaan de afzonderlijke fracties een enzymatische of fermentatieve omzetting om biobased materialen te produceren, bijvoorbeeld hogedruk anaerobe vergisting (AHPD) voor bio-/groen gas met aanvullend gebruik van waterstof, bioplastics, productie van vetzuren met gemengde microbiële culturen, bifunctionele moleculen voor polymerisatie met behulp van genetisch gemanipuleerde productiestammen.

Bij bovengenoemde en andere processen bestuderen we het metabolisme van de micro-organismen via onder andere transcriptomics en proteomics technieken. We gebruiken de data voor voorspellende modellering met behulp van kunstmatige intelligentie en geavanceerde data-analysetechnieken. We streven ernaar om snelheidsbeperkende stappen voor verdere verbetering te identificeren, waaronder het omleiden van het microbiële metabolisme om alternatieve, oplosbare elektronenacceptoren te gebruiken in aërobe fermentaties.

Fermentaties worden op kleine schaal uitgevoerd in in eigen huis ontworpen 3D-geprinte microreactoren in het laboratorium, op pilotschaal in de Zernike Advanced Processing (ZAP)-faciliteit en REMO-lab, en op industriële schaal op productielocaties.

Opleiding / Academische kwalificatie

Biotechnology, PhD, Aromatic amino acids, Rijksuniversiteit Groningen

1-jul.-198930-jun.-1993

Datum van toekenning: 1-dec.-1995

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of