Als u wijzigingen in Pure hebt gemaakt, zullen deze hier binnenkort zichtbaar zijn.

Persoonlijk profiel

Speerpunten

Ik onderzoek hoe iemands genetische aanleg (DNA) en niet-coderende RNA moleculen (micro-RNAs (miRNAs) en long non-coding RNAs (lncRNAs)) bijdragen aan de kans op het krijgen van complex genetische, immuun-gemedieerde ziekten zoals Coeliakie, Inflammatoire Darm Ziekte (IBD), Non-alcoholische Steatohepatitis (NASH) en Multipele Sclerose (MS).

Ik gebruik voornamelijk patientenmateriaal en cellijnmodellen als modelsystemen voor ziektes die ik manipuleer en uitlees met de nieuwste 'genomics technologien' zoals bijvoorbeeld CRISPR/Cas9, SNP (single nucleotide polymorphism) arrays, single-cell RNA sequencing, single-cell ATACseq, en oLINK targeted proteomics.

Recentelijk focus ik op de ontwikkeling van organen-op-chip platforms. Hiertoe gebruik ik patientencellen die ik genetisch reprogrammeer tot zogenaamde induced pluriptent stem cells (iPSCs) en die ik op hun beurt differentieer tot darmwandcellen, immuuncellen, bloedvatcellen, of levercellen. De microfluidische darm-op-chip of lever-op-chip systemen die ik vervaardig zijn de meest veelbelovende modelsystemen voor 'personlized medicine' applicaties en onderzoeksvraagstellingen omdat de uitgangscellen zijn verkregen van patienten, wat betekend dat de erfelijke aanleg die aan de basis van de ziekte ligt aanwezig is.

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of