ADHD en atopische ziekten: Farmacoepidemiologische studies

Onderzoeksoutput

910 Downloads (Pure)

Samenvatting

Aandachtsdeficiƫntie-/hyperactiviteitsstoornis (ADHD) is een chronische aandoening met een hoge prevalentie. Gebrek aan kennis met betrekking tot de oorzaak van ADHD brengt vragen over de mogelijke verbinding met andere aandoeningen. Om deze reden was het hoofddoel van dit proefschrift om de mogelijke associatie tussen met medicatie behandelde atopische stoornissen en ADHD te bepalen.
Het eerste doel van dit proefschrift was om de effectiviteit en impact van ADHD-gerelateerd medicatie bij kinderen te onderzoeken. Ondanks de beschikbaarheid van effectieve behandelingen blijven veel met ADHD geassocieerde problemen bestaan bij zowel patiƫnten als in de maatschappij. Meer factoren moeten in overweging worden genomen bij onderzoek naar de effectiviteit van medicijnen zoals methylfenidaat, gebruikt voor de behandeling van ADHD. Net als alle medicatie, moet worden bepaald in hoeverre de werkzaamheid, die in gecontroleerde omgeving wordt vastgesteld, buiten het formele onderzoek houdt. Dit geldt vooral voor lange termijn effecten en complexe uitkomsten zoals schoolprestaties.
In het tweede deel van dit proefschrift werden zowel het verband tussen ADHD als atopische ziekten bij kinderen en volwassenen onderzocht. ADHD en atopie zijn beide veel voorkomende ziekten. Hoewel het onderliggende mechanisme van de associatie tussen atopie en ADHD niet duidelijk is, is de associatie aanwezig in zowel kinderen als volwassenen. Meer kennis is nodig over het onderliggende mechanisme van de associatie tussen atopie en ADHD. Voor de klinische praktijk zou de associatie tussen atopie en ADHD potentieel kunnen bijdragen tot de verbetering van de zorg voor individuen met ofwel atopie of ADHD.
Vertaalde titel van de bijdrageADHD en atopische ziekten: Farmacoepidemiologische studies
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Hak, Eelko, Supervisor
  • Hoekstra, Pieter, Supervisor
  • de Vries, T. W., Co-supervisor, Externe Persoon
Datum van toekenning8-dec-2017
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-94-034-0219-2
Elektronische ISBN's978-94-034-0220-8
StatusPublished - 2017

Citeer dit