Ageing of innate immunity in health and vasculitic diseases

Qi Wang

  Onderzoeksoutput

  685 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Reuscel-arteriitis (RCA) is een ontstekingsziekte van de grote bloedvaten, die alleen voorkomt bij mensen ouder dan 50 jaar. Een ernstig gevolg van deze ziekte is blindheid of beroerte veroorzaakt door afsluiting van bloedvaten in de slaap regio. De oorzaak van de ziekte is nog onbekend. Algemeen wordt aangenomen dat infecties van de luchtwegen voorafgaan aan de ziekte bij genetische gevoeligheid voor de ontwikkeling van RCA. De beginsymptomen zijn vaak algemeen van aard, zoals koorts en afvallen. RCA heeft geen ziektespecifieke biomarker waardoor de diagnose vaak te laat gesteld wordt. Tevens is er slechts één behandeloptie en dat is een behandeling met hoge doses prednisolon.
  In dit proefschrift is gevonden dat veroudering een belangrijke bijdrage heeft aan ernst van de geïnduceerde vaatwandonsteking in een diermodel. Daarnaast werd een belangrijke rol aangetoond voor het afweersysteem. Dit verandert ongunstig met ouder worden. Met name de verouderde monocyt (een bepaald type witte bloedcel) speelt een belangrijke rol in deze ziekte. Verouderde monocyten komen verhoogd voor bij oudere mensen en lijken goed te kunnen plakken aan de binnenzijde van bloedvaten. Ze kunnen hierdoor gemakkelijk de bloedvatwand in bewegen en schade veroorzaken. Ze zijn ook belangrijk voor het stimuleren van andere, meer gespecialiseerde, witte bloedcellen die een rol spelen bij RCA.
  Kennis verkregen uit dit onderzoek kan bijdragen aan het vinden van biomarkers voor RCA om de diagnose tijdig te kunnen stellen. De nieuwe gegevens kunnen tevens aangrijpingspunten opleveren voor nieuwe behandelingen met minder bijwerkingen dan prednisolon.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Boots, Mieke, Supervisor
  • Heeringa, Peter, Supervisor
  • Brouwer, Liesbeth, Co-supervisor
  • Westra, Hannie, Co-supervisor
  Datum van toekenning7-sep.-2016
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-6182-713-5
  Elektronische ISBN's978-94-6182-713-5
  StatusPublished - 2016

  Citeer dit