AGN relics in the radio sky: a LOFAR look into spectral ageing and AGN duty cycles

Vertaalde titel van de bijdrage: Restanten van kosmische radiostralers: een eerste blik met LOFAR

Aleksandar Shulevski

Onderzoeksoutput

2183 Downloads (Pure)

Samenvatting

Sterrenstelsels hebben zwarte gaten in hun kernen: grote stelsels zware zwarte gaten, kleine stelsels lichte. Terwijl sterrenstelsels groeien gedurende hun leven (miljarden jaren), groeien hun zwarte gaten ook, door accretie van materie. De zwarte gaten kunnen hierdoor wel een miljard keer zwaarder dan onze zon worden. Die accretie is niet een gestaag proces maar verloopt in een voortdurende reeks van aktieve episoden die elk ruwweg enkele tientallen miljoenen jaren duren.
Sommige soorten sterrenstelsel zenden gedurende zo'n aktieve episode sterke radiostraling uit. Het nagloeien van die radiostraling kan miljoenen jaren na de accretie-episode nog gedetecteerd worden, en dooft tenslotte uit. Zulke radio-restanten zijn het onderwerp van dit proefschrift. Dankzij de revolutionaire nieuwe LOFAR radiotelescoop kunnen ze nu systematisch worden gedetecteerd en onderzocht. Dit proefschrift geeft een eerste
aanzet voor deze studies. Het onderzoek levert belangrijke schattingen op van de duur van de aan- en uit-fase van sterrenstelsels, en laat daarmee zien welke baanbrekende rol LOFAR in de toekomst in dit soort werk kan spelen.
Vertaalde titel van de bijdrageRestanten van kosmische radiostralers: een eerste blik met LOFAR
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Morganti, Raffaella, Supervisor
  • Barthel, Pieter, Co-supervisor
Datum van toekenning6-feb.-2015
Plaats van publicatie[S.l.]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-90-367-7632-5
Elektronische ISBN's978-90-367-7631-8
StatusPublished - 2015

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksthema's van 'Restanten van kosmische radiostralers: een eerste blik met LOFAR'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit