An evolutionary perspective on (chronic) disease: Lifestyle,nutritional imbalances and low-grade inflammation

Begona Ruiz Nunez

  Onderzoeksoutput

  4783 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  We onderzochten de voedingsinname van patiënten die wachtten op een hartoperatie. Innames van groente, fruit, vezels, vitamine D en visolievetzuren (EPA+DHA) bleken lager dan aanbevolen, maar vergelijkbaar met de gezonde Nederlandse bevolking. Hun onevenwichtige voedingspatroon kan het risico op ongunstige chirurgische uitkomsten vergroten. Interventiestudies gericht op snelle preoperatieve verbetering van hun voedingspatroon zijn dringend nodig.
  We onderwierpen gezonde vrijwilligers aan een pseudo-Steentijd-leefstijl gedurende 4 of 10 dagen. Lichaamsgewicht, lichaamsvet, (metabole)ontsteking en lipoproteïne-cholesterol werden gemeten. De meeste parameters verbeterden. Nabootsing van onze Paleolithische-leefstijl kan dus een positief effect hebben op risicofactoren voor metabool-inflammatoire aandoeningen, zoals obesitas en diabetes mellitus.
  We bestudeerden relaties tussen vetzuurstatus en lipoproteïnen in vijf Tanzaniaanse groepen en één Nederlandse groep. Een hoge verzadigde-vetzuurstatus, maar niet een hoge verzadigde-vetzuurinname, bleek geassocieerd met een verhoogd totaal cholesterol/HDL-cholesterol (een risicofactor). Interactie met andere leefstijlfactoren, en niet de verzadigd-vetzuurinname per se, bepaalt of verzadigde-vetzuren een relevante invloed hebben op chronische ontsteking, lipoproteïnen en het risico op hart- en vaatziekten.
  We onderzochten astaxanthine (een antioxidant) suppletie bij gezonde proefpersonen en patiënten met sikkelcelanemie op Sint Maarten. Astaxanthine werd opgenomen in rode bloedcelmembranen. Dit kan de hemolytische component van sikkelcelziekte gunstig beïnvloeden.
  In een case-control studie met patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom vonden we (onder andere) een normaal TSH-niveau, maar een laag ‘vrij-schildklierhormoon’, overeenkomend met het 'laag T3 syndroom'; een vorm van winterslaap.
  Samenvattend: om gezond ouder te worden dienen we terug te keren naar de leefstijl van onze Paleolithische voorouders met behoud van de cultuur van de 21ste eeuw.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Muskiet, Frits, Supervisor
  • Kema, Ido, Supervisor
  • Dijck-Brouwer, Janneke, Co-supervisor
  • Navis, Gerjan, Beoordelingscommissie
  • Seidell, J., Beoordelingscommissie, Externe Persoon
  • Voors, Adriaan, Beoordelingscommissie
  Datum van toekenning25-apr.-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0471-4
  Elektronische ISBN's978-94-034-0470-7
  StatusPublished - 2018

  Vingerafdruk

  Duik in de onderzoeksthema's van 'An evolutionary perspective on (chronic) disease: Lifestyle,nutritional imbalances and low-grade inflammation'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

  Citeer dit