B cell phenotype and function in granulomatosis with polyangiitis: Towards prediction of relapse

Judith Land

  Onderzoeksoutput

  1518 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Vasculitis is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor ziektes waarbij de bloedvaatwanden ontstoken zijn. Binnen de vasculitis bestaat er een subgroep van ziektebeelden die gekenmerkt zijn door de aanwezigheid van autoantilichamen, anti-neutrofiele cytoplasma antilichaam (ANCA) geassocieerde vasculitis (AAV). Deze term omvat onder andere granulomatose met polyangiitis (GPA).

  De meerderheid van GPA patiënten krijgt te maken met opvlammingen van ziekteactiviteit, een recidief genoemd. Elk recidief gaat gepaard met toenemende schade in de betrokken organen. Wanneer een recidief voorspeld zou kunnen worden, zouden patiënten tijdig behandeld kunnen worden om de opvlamming mogelijk te voorkomen.

  Veel typen immuuncellen zijn betrokken bij de pathogenese van AAV, het onderzoek beschreven in dit proefschrift is gericht op B-cellen. Er werd gekeken naar het fenotype en de functie van B-cellen in gezonde controles en in GPA patiënten met en zonder recidief. Hierbij werd onder andere onderzoek gedaan naar productie van ANCA, productie van cytokines en de distributie van verschillende B-cel populaties.

  Er waren verschillen zichtbaar tussen patiënten met en zonder een aankomend recidief. Zo nam in een deel van de patiënten de ANCA productie toe voor een recidief. Daarnaast weken patiënten voor een recidief meer af van gezonde controles wat betreft de B-cel subset distributie, met lage percentages geheugen en CD24highCD27+ B-cellen. Dit maakt het monitoren van de B-cel subset distributie mogelijk interessant voor het helpen voorspellen van recidieven. Tevens waren er verschillen in B-cel cytokine productie, waarbij GPA patiënten minder TNFα-producerende B-cellen hadden dan controles, en in individuele patiënten het percentage IL10-producerende B-cellen afnam voor een recidief.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Heeringa, Peter, Supervisor
  • Stegeman, Coen, Supervisor
  • Rutgers, Bram, Co-supervisor
  • Abdulahad, Wayel, Co-supervisor
  • Bos, Nico, Beoordelingscommissie
  • Navis, Gerjan, Beoordelingscommissie
  • Little, M. A., Beoordelingscommissie, Externe Persoon
  Datum van toekenning13-jun.-2016
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-6182-683-1
  Elektronische ISBN's978-94-6182-687-9
  StatusPublished - 2016

  Citeer dit