Beyond the eyes: the development of a dynamic assessment procedure to measure the communication potential of people with congenital deafblindness

Onderzoeksoutput

1423 Downloads (Pure)

Samenvatting

Stel je voor. Je kunt weinig tot niets horen en zien. Voor je ontwikkeling ben je afhankelijk van de mensen om je heen: ouders, leerkrachten, verzorgers, en familie. Zij ondervinden echter grote problemen in de communicatie met jou en hebben daarom ondersteuning nodig, zodat jij leerervaringen kan opdoen. Een voorwaarde voor juiste ondersteuning is een geschikte assessment. Een assessment die de dingen die je kunt in kaart brengt in plaats van je tekortkomingen, die tegemoet komt aan jouw beperkingen en die voor jou bekende communicatie partners includeerd zodat jij je niet bang voelt.
Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling en effectiviteit van een dynamisch assessment procedure als een geschikt middel om het communicatief potentieel van mensen met aangeboren doofblindheid te bepalen. Het benadrukt de belangrijke eigenschappen van dynamisch assessment voor mensen die communiceren op een voortalig niveau, zoals vele mensen met aangeboren doofblindheid doen. Dit proefschrift laat ook het belang zien van een nieuw, betrouwbaar meetinstrument om de vaardigheden van zowel de persoon met aangeboren doofblindheid als de communicatiepartner in kaart te brengen die nodig zijn voor het komen tot hoogwaardige communicatie. Dit resulteerde in de Interactie en Communicatie Analyse Lijst (ICAL). Door leersessies aan de ICAL toe te voegen is een dynamisch assessment procedure ontstaan, die getest is.
Deze studie geeft aan dat de ICAL een betrouwbaar meetinstrument is die gebruikt kan worden voor het doen van voor- en nametingen binnen de dynamisch assessment. Bovenal laten de resultaten zien dat de dynamisch assessment procedure het mogelijk maakt om verborgen communicatieve potenties boven tafel te krijgen. Deze eerste stap op het gebied van dynamisch assessment bij mensen met aangeboren doofblindheid is veelbelovend!
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Janssen, Marleen, Supervisor
  • Minnaert, Alexander, Supervisor
  • Ruijssenaars, Aloysius, Supervisor
Datum van toekenning2-apr.-2015
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-90-367-7726-1
Elektronische ISBN's978-90-367-7725-4
StatusPublished - 2015

Citeer dit