Bridging the gap: Adipose tissue-based therapy for dermal scarring

  Onderzoeksoutput

  1976 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  In dit proefschrift hebben we het gebruik van eigen vetweefsel als therapie voor littekens onderzocht. Vetweefsel kan door middel van liposuctie verkregen worden en ingespoten worden in en onder littekens van de huid. Dit wordt al lange tijd gebruikt in de plastische chirurgie als littekenbehandeling en lijkt verbetering van littekens te geven. Hiervoor ontbreekt echter nog sluitend wetenschappelijk bewijs.

  In onze patiëntenstudie hebben we vet ingespoten in littekens die klachten (bijvoorbeeld pijn) geven. Lipofilling leidt bij deze patiënten tot een vermindering van klachten, waarbij de littekens meer gaan lijken op normale huid. Ook vinden er microscopische veranderingen in het littekenweefsel plaats, die wijzen op regeneratie.

  Daarnaast hebben we in het laboratorium laten zien dat volwassen stromale (stam)cellen uit vetweefsel activatie van huidbindweefselcellen (huidfibroblasten) kan remmen: overmatige activatie van deze cellen zorgt voor littekenvorming. Groeifactoren van (stam)cellen uit vet zouden dus als therapie ter voorkoming van littekens kunnen dienen.

  Echter, het verkrijgen van deze stromale (stam)cellen uit vet is een tijdrovend proces. Daarom hebben we in dit proefschrift verschillende manieren onderzocht om voldoende stromale (stam)cellen uit vet te verkrijgen voor gebruik in patiënten. Als eerste hebben we stromale (stam)cellen uit vet in het laboratorium sneller laten groeien met behulp van extra groeifactoren uit menselijke bloedplaatjes. Daarnaast hebben we verschillende manieren vergeleken om tijdens operaties snel stromale (stam)cellen uit vet te verkrijgen. Hiervan testen we op het moment nog één van deze methoden in een klinische placebo-gecontroleerde patiëntenstudie, om te zien of inspuiten van de stromale (stam)celfractie de vorming van ontsierende littekens kan tegengaan.

  Concluderend, hebben we in dit proefschrift aangetoond dat lipofilling en stromale (stam)cellen uit vetweefsel kunnen bijdragen aan de behandeling van littekens.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Harmsen, Marco, Supervisor
  • van der Lei, Berend, Supervisor
  • Krenning, Guido, Co-supervisor
  • Jonkman, Marcel F., Beoordelingscommissie
  • Bank, Ruud, Beoordelingscommissie
  • van Zuijlen, Paul P. M., Beoordelingscommissie, Externe Persoon
  Datum van toekenning20-jun.-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-0664-0
  Elektronische ISBN's978-94-034-0663-3
  StatusPublished - 2018

  Citeer dit