Cardiovascular prostheses in congenital heart disease

Vertaalde titel van de bijdrage: Hartklep- en vaatprothesen bij aangeboren hartafwijkingen

Ymkje van Slooten

  Onderzoeksoutput

  1607 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  In het eerste deel van dit proefschrift worden Fontan patiënten beschreven die bij de geboorte slechts één werkzame hartkamer (pomp) hebben. Deze jonge kinderen moeten een aantal open hartoperaties ondergaan waarbij omleidingen rondom het defecte hart worden aangelegd. Deze operaties vinden al op zeer jonge leeftijd plaats waardoor slechts kleine buizen gebruikt kunnen worden voor de omleidingen. Een deel van deze kinderen wordt te groot voor de omleidingen en moeten opnieuw geopereerd worden. Om dit te voorkomen stellen wij een bepaalde volgorde van operaties voor waardoor de kinderen meer tijd krijgen om te groeien en er mogelijk grotere buizen geimplanteerd kunnen worden.

  In het tweede deel van dit proefschrift beschrijven wij de gevolgen van de implantatie van een kunstklep in patienten met aangeboren hartafwijkingen (AHA) die nu volwassen zijn. Patiënten met AHA hebben vaak afwijkende hartkleppen die reden zijn voor operatie. In veel gevallen moet dan een kunstklep worden geïmplanteerd. Dit kan een klep zijn die gemaakt is van kunstmateriaal of een biologische klep (meestal een varkensklep of menselijke donorklep). Patiënten met een AHA en een kunstklep verschillen van patiënten met verworven afwijkingen die een kunstklep hebben. Ze zijn jonger, ze zijn actiever, en ze hebben andere hartziekten. Patiënten met AHA worden met de huidige operatieve technieken en intensieve zorg steeds ouder en wij zien dat bijna 50% te maken krijgt met complicaties van de kunstklep. Deze lange termijn complicaties waren nog niet eerder op deze schaal in kaart gebracht en staan in verschillende hoofdstukken in dit proefschrift beschreven.
  Vertaalde titel van de bijdrageHartklep- en vaatprothesen bij aangeboren hartafwijkingen
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Voors, Adriaan, Supervisor
  • Ebels, Tjark, Supervisor
  • Pieper, Petronella, Co-supervisor
  • van Melle, J.P., Co-supervisor, Externe Persoon
  Datum van toekenning3-nov.-2014
  Plaats van publicatie[S.l.]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-7284-6
  Elektronische ISBN's978-90-367-7283-9
  StatusPublished - 2014

  Vingerafdruk

  Duik in de onderzoeksthema's van 'Hartklep- en vaatprothesen bij aangeboren hartafwijkingen'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

  Citeer dit