C/EBPβ isoforms and the regulation of metabolism: A fine balance between health and disease

Tobias Ackermann

  Onderzoeksoutput

  815 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Calorie inname en dieet samenstellingen reguleren de eiwit productie en functionaliteit in de cel en oefenen hierdoor een directe invloed uit op de gezondheid en het metabolisme van organismen. Afwijkingen in het metabolisme en verhoogde calorie-inname kunnen leiden tot het ontstaan van metabole ziekten zoals type 2 diabetes en obesitas. Voorheen zijn verschillende factoren geïdentificeerd welke reageren op dieet samenstellingen en calorie-inname en hierdoor een cellulaire respons in gang zetten.
  In dit proefschrift beschrijven we dat C/EBPβ-LIP een belangrijke factor is die aangestuurd wordt door diëten. C/EBPβ-LIP is een DNA-binding eiwit en vermindert de productie van DNA gecodeerde RNAs en eiwitten om de cellulaire functies te reguleren. Muizen met verminderde hoeveelheden LIP zijn metabool gezonder dan muizen met normale LIP hoeveelheden onder dezelfde diëtaire omstandigheden. Verder beschrijven we hoe verhoogde hoeveelheden LIP resulteert in een metabolisme die vergelijkbaar is met het metabolisme van kanker cellen.
  We hebben in dit proefschrift LIP geïdentificeerd als factor die gereguleerd wordt door het dieet en de verwerking van voedingsstoffen in de cel veranderd. Om deze reden dragen we LIP voor als belangrijke regulator van lichaamsfuncties, en speculeren we dat een vermindering van LIP door farmacologische inhibitie wellicht kan bijdragen aan de behandeling van metabole ziekten en kanker.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Calkhoven, Cor, Supervisor
  • Hartleben, Götz, Co-supervisor
  • de Haan, Gerald, Beoordelingscommissie
  • van de Sluis, Bart, Beoordelingscommissie
  • Coffer, Paul J., Beoordelingscommissie, Externe Persoon
  Datum van toekenning29-okt.-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-034-1117-0
  Elektronische ISBN's978-94-034-1116-3
  StatusPublished - 2018

  Citeer dit