Cell fate after DNA damage

Anne Margriet Heijink

  Onderzoeksoutput: Thesis fully internal (DIV)

  1161 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Het is essentieel voor een cel om zijn genetische informatie onveranderd en intact door te geven aan zijn nageslacht. Toch ontstaan in elke cel per dag enkele tienduizenden beschadigingen aan het DNA. Om te voorkomen dat deze schade leidt tot blijvende veranderingen in het DNA, genaamd: “mutaties”, hebben cellen verschillende mechanismen ontwikkeld die samen ‘de DNA-schaderespons’ (DSR) wordt genoemd. De DSR zorgt er onder andere voor dat schade opgemerkt wordt, dat lopende processen in de cel tijdelijk stilgelegd worden, en de schade vervolgens gerepareerd wordt. Erfelijke mutaties in DNA-reparatiegenen BRCA1 en BRCA2, onderstrepen het belang van een functionele DNA-reparatiemachinerie. Vrouwen met een erfelijke mutatie in één van deze reparatiegenen hebben tot 70% kans op het ontwikkelen van borstkanker voor hun 70-ste levensjaar.
  Naast het feit dat defecten in DNA-reparatiegenen kanker kunnen veroorzaken, biedt de DSR ook mogelijkheden voor doelgerichte behandeling van tumorcellen. Wanneer een tumorcel bijvoorbeeld niet genoeg tijd krijgt om DNA-schade te repareren, kan de hoeveelheid schade zo groot worden dat de tumorcel een programma activeert om zichzelf uit te schakelen.
  Het doel van dit promotieonderzoek was om factoren en mechanismen te identificeren die het lot van kankercellen na DNA-schade bepalen. Specifiek werd onderzocht hoe cellen het verlies van een essentieel DNA-reparatiegen (BRCA2) kunnen overleven. Hiernaast is onderzocht op welke manieren tumorcellen celdood kunnen ontlopen na DNA-schade geïnduceerd door chemotherapie of remmers van de DSR. Er is gebleken dat er verschillende manieren zijn hoe tumorcellen DNA-schade overleven. Deze manieren vormen veel mogelijkheden voor doelgerichte therapieën, maar maken het voorspellen van de respons op therapieën moeilijk.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • van Vugt, Marcel, Supervisor
  • de Vries, Liesbeth, Supervisor
  • Heinemann, Matthias, Beoordelingscommissie
  • Rots, Marianne, Beoordelingscommissie
  • van Attikum, H., Beoordelingscommissie, Externe Persoon
  Datum van toekenning28-mrt-2018
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-623-3915-6
  StatusPublished - 2018

  Citeer dit