Clinical pharmacology and therapeutic drug monitoring of first-line anti-tuberculosis drugs

Onderzoeksoutput

7330 Downloads (Pure)

Samenvatting

Tuberculose (TB of TBC) is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Als TB niet goed wordt behandeld, zal een groot aantal mensen overlijden aan de ziekte. De behandeling is medicamenteus en bestaat uit een combinatie van antibiotica: isoniazide, rifampicine, pyrazinamide en ethambutol gedurende twee maanden, waarna nog vier maanden moet worden doorbehandeld met isoniazide en rifampicine. Behandeling met deze eerstelijns geneesmiddelen is in het algemeen succesvol, maar resistentie tegen deze middelen en bijwerkingen worden regelmatig gezien. Door de lange behandelduur is daarbij therapietrouw een belangrijk probleem.

In dit proefschrift hebben we onderzocht of een geïndividualiseerde of ‘op maat’ manier van doseren van deze geneesmiddelen de kans op een succesvolle behandeling verhoogt.

We hebben een literatuuronderzoek gedaan naar de rol van een analysetechniek die veel gebruikt worden voor de kwantitatieve bepaling van geneesmiddelen die gegeven worden bij infectieziekten. We ontwikkelden een gevoelige en snelle analysemethode voor de kwantitatieve bepaling in bloed van isoniazide, pyrazinamide en ethambutol. Verder hebben we een interlaboratorium vergelijkingsprogramma beschreven voor de bepaling van de vier eerstelijns geneesmiddelen en twee tweedelijns geneesmiddelen, moxifloxacine en linezolide, in bloed. Deze tweedelijns geneesmiddelen kunnen worden ingezet als de bacterie resistent is tegen een of meer eerstelijns geneesmiddelen.
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Kosterink, Jos, Supervisor
  • van der Werf, Tjip, Supervisor
  • Uges, Donald, Supervisor
  • Alffenaar, Jan Willem, Co-supervisor
Datum van toekenning23-mrt.-2016
Gedrukte ISBN's978-90-367-8646-1
Elektronische ISBN's978-90-367-8645-4
StatusPublished - 2016

Citeer dit