collagenen en retinale Müller cellen in de gezonde en pathologisch veranderde vitreoretinale grenslaag: de regulatoire rol van de extracellulaire matrix

Shao Bu

  Onderzoeksoutput

  2480 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Collagenen en Retinale Müller Cellen in de Gezonde en Pathologisch Veranderde Vitreoretinale Grenslaag
  --de regulatoire rol van de extracellulaire matrix

  De vitreoretinale grenslaag omvat het corticale glasvocht, de membrana limitans interna en de eindvoetjes van de retinale Müller cellen. Remodellering van de vitreoretinale grenslaag ten gevolge van veroudering of optredend bij fibrotische processen, kan de pathogenese van bepaalde vitreoretinale aandoeningen reguleren.
  1. Met behulp van immuno transmissie electronen microscopie met goudgelabelde antilichamen, werd gekeken naar de ultrastructurele localisatie van collageen type II, IV en VI in de vitreoretinale grenslaag van volwassen humane donorogen.
  2. Epiretinale membranen (ERMs) van idiopathische maculagaten of idiopathische ERM (iERM) bevatten collageen type I, III en V. Bovendien werd collageen type VI gevonden in iERM, maar niet in ERM geassocieerd met een maculagat. Een dubbel-labellings immunohistochemische studie suggereerde dat retinale Müller cellen actief betrokken zijn bij de vorming van een ERM door te prolifereren, migreren en transdifferentiëren. Een in vitro celkweek studie waarin een humane retinale Müller cellijn gebruikt werd, toonde aan dat transforming growth factor β (TGF-β) een toename van α-smooth muscle actin (α-SMA) stress vezels kan induceren, en mogelijk de collageen expressie van Müller cellen kan reguleren.
  3. Toegenomen weefsel stijfheid in combinatie met TGF-β leidt tot een toename van α-SMA stress vezels in retinale Müller cellen. Dit suggereert dat retinale Müller cellen die in contact komen met een stuggere extracellulaire matrix, zoals gezien wordt bij het ouder worden of bij fibrotische processen, gevoeliger zijn voor stimulatie met TGF-β.

  Samenvattend: inzicht in de moleculaire mechanismen en mechanische signalen die ten grondslag liggen aan de pro-fibrotische effecten van ECM componenten, is belangrijk voor het opstellen van een model dat een plausibele verklaring geeft voor het ontstaan van een iERM.
  Vertaalde titel van de bijdragecollagenen en retinale Müller cellen in de gezonde en pathologisch veranderde vitreoretinale grenslaag: de regulatoire rol van de extracellulaire matrix
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Hooymans, Anneke, Supervisor
  • Los, Leonie, Co-supervisor
  • Kuijer, Roelof, Co-supervisor
  Datum van toekenning4-mrt-2015
  Plaats van publicatie[S.l.]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-7692-9
  StatusPublished - 2015

  Citeer dit