Consequences of disease and treatment in ANCA-associated vasculitis

Janneke Tuin

  Onderzoeksoutput

  1596 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) zijn auto-immuunziekten die ontstekingen veroorzaken in de kleine tot middelgrote bloedvaten. Elk orgaan in het lichaam kan in het ziekteproces betrokken raken, wat aanleiding geeft tot een zeer gevarieerde klinische presentatie. AAV zijn chronische, recidiverende aandoeningen die in remissie kunnen worden gebracht met immuunsuppressiva, afweeronderdrukkende medicijnen. Zowel de ziekte zelf als de behandeling veroorzaakt schade op korte- en lange termijn. Deze schade draagt bij aan een verlaagde kwaliteit van leven en slechtere prognose op langere termijn.
  In het eerste deel van dit proefschrift worden de gevolgen van de ziekte en de behandeling voor vruchtbaarheid en zwangerschap bij vrouwen en kwaliteit van leven in relatie met testosteron bij mannen onderzocht. Met name behandeling met cyclophosphamide heeft een ongunstig effect op de vruchtbaarheid. wij laten zien dat dit risico tegenwoordig lager is bij de huidige behandelprotocollen met lagere cumulatieve doseringen. De uitkomsten van zwangerschap waren gunstig voor zowel moeder als kind. Remissie van de ziekte lijkt een belangrijke voorwaarde voor dergelijke goede uitkomst. Bij een gedeelte van de mannen blijkt androgeen deficiëntie een rol te spelen bij vermoeidheid en kwaliteit van leven. Meer onderzoek naar dit fenomeen zal uit moeten wijzen wat de rol voor substitutietherapie is in geval van androgeen deficiëntie in deze populatie.
  Deel twee richt zich met name op het vinden van beter afgestemde behandelingen. Geïndividualiseerde prednisolon behandelingen bieden mogelijk een betere tolerantie en veiligheidsprofiel dan gestandaardiseerde behandeling door meer inzicht in de individuele gevoeligheid voor prednisolon. Het gebruik van trimethoprim/ sulfamethoxazole voor patiënten met een gelimiteerde vorm van de ziekte en het gebruik van mycphenolate mofetil voor patiënten met recidiverende ziekte bleken waardevolle toevoegingen aan de huidige behandelprotocollen. Concluderend geeft dit proefschrift meer inzicht in enkele gevolgen van AAV en biedt het enkele behandelingsopties ter vermindering van schade.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Stegeman, Coen, Supervisor
  • Sanders, Jan Stephan, Co-supervisor
  • van Beek, Andre, Co-supervisor
  Datum van toekenning24-mei-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-028-0577-2
  Elektronische ISBN's978-94-028-0584-0
  StatusPublished - 2017

  Citeer dit