Dagboekmetingen als hulpmiddel in de psychiatrische zorg: beloften, valkuilen en mogelijkheden

F.M. Bos*, L. van der Krieke, M. Wichers, R. Bruggeman, E. Snippe

*Corresponding author voor dit werk

Onderzoeksoutput: ArticleAcademicpeer review

2 Citaten (Scopus)
151 Downloads (Pure)

Samenvatting

Achtergrond: Ecological momentary assessment (EMA) is een veelbelovende methode om meer inzicht te krijgen in het dagelijks leven van mensen met psychische problemen. Met EMA houden patiënten meermaals per dag hun symptomen, emoties, (sociale) activiteiten en gebeurtenissen bij. Door statistische methodieken, zoals netwerkanalyse, zou EMA-feedback nieuwe inzichten kunnen opleveren in de psychiatrische zorg.

Doel: De belofte, valkuilen en mogelijkheden van EMA en netwerkanalyse voor de psychiatrische zorg onderzoeken.

Methode: We gebruikten empirische netwerkstudies, reviews en kwalitatief onderzoek om de stand van onderzoek en de perspectieven van patiënten en behandelaars op EMA en netwerkanalyse in kaart te brengen. Daarnaast bespreken we een studie waarbij 20 patiënten met een bipolaire stoornis 4 maanden lang 5 maal per dag EMA-dagboeken invulden binnen hun behandeling.

Resultaten: Studies naar netwerkanalyse lieten inconsistente bevindingen zien. Kwalitatief onderzoek wees uit dat patiënten met bipolaire stoornis en hun behandelaars de meerwaarde van EMA voor de zorg zien, met name in het versterken van inzicht en eigen regie. Tegelijkertijd vonden sommigen EMA belastend. Integratie van EMA in de zorg vereist personalisatie en goede aansluiting met bestaande behandelmethoden.

Conclusie: EMA heeft toegevoegde waarde voor de psychiatrische zorg, mits het zorgvuldig ingezet wordt.
Vertaalde titel van de bijdrageEcological momentary assessment as a clinical tool in psychiatry: promises, pitfalls, and possibilities
Originele taal-2Dutch
Pagina's (van-tot)54-59
Aantal pagina's6
TijdschriftTijdschrift voor Psychiatrie
Volume65
Nummer van het tijdschrift1
StatusPublished - jan.-2023

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksthema's van 'Dagboekmetingen als hulpmiddel in de psychiatrische zorg: beloften, valkuilen en mogelijkheden'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit