Ontwikkeling van 18F-gelabelde agonistische radioliganden voor PET-beeldvorming van de hoge affiniteitstoestand van cerebrale D2/3 dopaminereceptoren

Vladimir Shalgunov

  Onderzoeksoutput

  697 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Positronemissietomografie (PET) is een krachtige techniek voor medische beeldvorming. Met behulp van radioactief gemerkte verbindingen bekend als tracers maakt PET het mogelijk om fysiologische processen in het levende lichaam te visualiseren en kwantitatief te omschrijven.
  Dopamine is een belangrijke neurotransmitter - een verbinding gebruikt door hersenneuronen om met elkaar te communiceren. Dergelijke communicatie (signalering) vindt plaats wanneer dopamine uit één neuron vrijkomt en aan de receptoren op een andere neuron bindt.
  Er wordt verondersteld dat het aantal en de functie van dopaminereceptoren in veel neuropsychiatrische stoornissen zoals de ziekte van Parkinson, schizofrenie en verslaving, anders is dan in de gezonde staat. Daarom kan de beeldvorming van dopaminereceptoren door PET gebruikt worden om neuropsychiatrische aandoeningen te diagnosticeren en / of erachter te komen hoe ze zich ontwikkelen. Dopaminereceptoren die behoren tot de tweede en derde (D2/3) subtypes zijn het vaakst afgebeeld door PET.
  Receptoren van elk subtype kunnen in twee omkeerbare toestanden bestaan, met hoge en lage affiniteit voor dopamine. Volgens één hypothese is de hoge affiniteitstoestand de "functionele" deelverzameling van alle receptoren, die voornamelijk verantwoordelijk is voor de signalering. In dit geval zou de beeldvorming van alleen de hoge affiniteitstoestand meer waardevolle informatie over de toestand van de hersenen moeten opleveren dan de beeldvorming van beide affiniteitsstaten tegelijk. De meeste bestaande PET-tracers voor dopaminereceptoren kunnen echter tussen de affiniteitstoestanden niet onderscheiden.
  In dit onderzoeksproject hadden we als doel om nieuwe PET-tracers te ontwikkelen die de hoge affiniteitstoestand van D2/3 dopaminereceptoren zouden herkennen en geschikt zouden zijn voor wijdverspreid klinisch gebruik.
  Vertaalde titel van de bijdrageOntwikkeling van 18F-gelabelde agonistische radioliganden voor PET-beeldvorming van de hoge affiniteitstoestand van cerebrale D2/3 dopaminereceptoren
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Elsinga, Philip, Supervisor
  • Booij, Jan, Supervisor, Externe Persoon
  • Dierckx, Rudi, Supervisor
  Datum van toekenning10-jul-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-9923-2
  Elektronische ISBN's978-90-367-9922-5
  StatusPublished - 2017

  Citeer dit