DNAJ eiwitten: meer dan alleen "co-chaperonnes": Implicaties voor eiwit-aggregatie ziektes

Vaishali Kakkar

  Onderzoeksoutput

  1961 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Eiwitten moeten goed gevouwen worden om te kunnen functioneren in de cel. Als dit ‘ vouwproces’ verkeerd gaat, kan dit leiden tot bijvoorbeeld verminderde biologische activiteit van het eiwit, (zelf)aggregatie (klontering) van het eiwit of zelfs verkeerde interacties met onderdelen van een cel. Heat Shock Proteins (HSP) fungeren als moleculaire chaperones en vormen de eerste verdedigingslinie bij het begeleiden van het vouwen van eiwitten. Door veroudering neemt de functionaliteit van de chaperone netwerken af en ontstaan er steeds meer beschadigde eiwitten.

  De combinatie van deze beide factoren zorgt ervoor dat het evenwicht van de eiwithuishouding wordt verstoord waardoor op latere leeftijd neurodegeneratie in de vorm van bijvoorbeeld Huntington’s (HD) kan ontstaan. Dit proefschrift heeft aangetoond dat DNAJB6 de meest krachtige onderdrukker van de accumulatie van het zieke eiwit in HD is en bij proeven met muizen niet alleen de kwaliteit maar ook de kwantiteit van leven verbeterde.

  Dit resultaat laat zien dat DNAJB6 een veelbelovende factor kan zijn bij de bestrijding van polyglutamine ziekten. Tevens blijkt dat verschillende geaggregeerde eiwitten specifieke HSP ‘ behandeling’ nodig hebben. Sommige eiwitten hebben slechts ‘ ondersteuning’ nodig bij het vouwen, terwijl anderen niet eens de juiste staat van vouwen bereiken en moeten worden afgebroken.

  Kortom een belangrijk onderscheid zal moeten worden gemaakt tussen chaperones die de gevolgen van aggregaten in specifieke ziekten (symptomen) wegnemen en chaperones die het verloop van de ziekte vertragen. Afhankelijk van de verhouding tussen verschillende vouw- en aggregatieproblemen kunnen verschillende chaperones noodzakelijk zijn om verschillende vormen van neurodegeneratie te bestrijden.
  Vertaalde titel van de bijdrageDNAJ eiwitten: meer dan alleen "co-chaperonnes": Implicaties voor eiwit-aggregatie ziektes
  Originele taal-2English
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Kampinga, Harrie, Supervisor
  Datum van toekenning13-okt-2014
  Plaats van publicatie[S.l.]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-90-367-7310-2
  Elektronische ISBN's978-90-367-7311-9
  StatusPublished - 2014

  Citeer dit