Donor-Acceptor Stenhouse Adducts

Michael Markus Lerch

Onderzoeksoutput

2018 Downloads (Pure)

Samenvatting

Een betere beheersing van nieuwe moleculaire schakelaars opent nieuwe mogelijkheden in de ontwikkeling van materiaalkunde, geneeskunde en moleculaire machines.

Materialen geven vorm aan de wereld om ons heen. Wetenschappers in deze eeuw ontwikkelen nieuwe materialen die onze toekomst mogelijkerwijs opnieuw vorm kunnen geven. In plaats van statische materialen te gebruiken teneinde functionele gereedschappen te ontwikkelen zijn het de materialen zelf die responsieve eigenschappen krijgen. Vroege voorbeelden van zulke ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld brillen die automatisch donkerder worden wanneer de lichtintensiteit toeneemt, ‘slimme’ oppervlaktes en polymeren die reageren op elektrische signalen. Aan de basis van deze revolutie liggen moleculen die zulke materialen kunnen vormen. Om dit soort moleculen te kunnen maken moeten scheikundigen nieuwe moleculaire eigenschappen ontwikkelen en ze moeten leren hoe ze met deze nieuwe moleculen om moeten gaan.

Dit proefschrift draagt bij aan een dieper begrip van de eigenschappen en mogelijke toepassingen van de zogenoemde DASA, een nieuw soort molecuul die drie jaar geleden is ontwikkeld door de onderzoeksgroep van Prof. Read de Alaniz aan de UC Santa Barbara. Deze molecuul, die verandert van structuur zodra er licht op schijnt, kan ingezet worden voor verschillende toepassingen: zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden in de bouw van moleculaire machines of om oppervlaktes te ontwikkelen waarvan de eigenschappen veranderen door invloed van licht. Onder begeleiding van Prof. Feringa en in samenwerking met een internationaal netwerk van wetenschappers hebben onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen de processen bestudeerd die in gang worden gezet zodra er licht op deze molecuul valt. Kennis van deze processen kan gebruikt worden voor het aanpassen van de bestaande moleculen zodat de stabiliteit en de kleurvastheid kan worden verbeterd en de algehele kwaliteit en prestatievermogen van de responsive materialen omhoog zullen gaan. Vervolgonderzoek kan de resultaten van dit onderzoek direct omzetten naar de ontwikkeling van nieuwe materialen en toepassingen.
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Feringa, Ben L., Supervisor
  • Browne, Wesley, Supervisor
  • Szymanski, Wiktor, Co-supervisor
Datum van toekenning1-jun-2018
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-94-034-0565-0
Elektronische ISBN's978-94-034-0566-7
StatusPublished - 2018

Citeer dit