Samenvatting

Achtergrond
Als totale parenterale voeding (TPV) niet mogelijk is, is een dunnedarmtransplantatie de enige kans op langetermijnoverleving voor patiënten met darmfalen. Maar bij 20-33% van de patiënten treden na een geïsoleerde dunnedarmtransplantatie complicaties van de buikwand op.

Casus
Wij zagen een 24-jarige vrouw met een kortedarmsyndroom dat werd veroorzaakt door een ernstig gecompliceerd beloop van de ziekte van Crohn. Nadat ze ruim 5 jaar was behandeld met TPV, stelden we de indicatie voor een dunnedarmtransplantatie. Een buikwandtransplantatie was ook nodig vanwege een buikwanddefect, vele littekens van de buikwand en het gebrek aan ruimte in de buik. Patiënte onderging een gecombineerde dunnedarm-buikwandtransplantatie. 6 maanden hierna had ze een sufficiënte buikwand en een niet-afwijkende BMI en had ze geen voedingslijnen meer nodig.

Conclusie
Deze casus beschrijft de eerste gecombineerde dunnedarm-buikwandtransplantatie in Nederland en in de Eurotransplant-regio bij een patiënte met een eindstadium van darmfalen en met ernstige problemen van de buikwand.
Vertaalde titel van de bijdrageFirst combined intestinal and abdominal wall transplantation in the Netherlands
Originele taal-2Dutch
ArtikelnummerA9788
TijdschriftNederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume160
StatusPublished - apr.-2016

Citeer dit