Essays over het effect van financieel onderwijs op financieel gedrag

Suthinee Supanantaroek

Onderzoeksoutput

917 Downloads (Pure)

Samenvatting

De algemene doelstelling van dit proefschrift is om nieuw bewijs te leveren voor de invloed van financiële educatie op de financiële gedragingen van kinderen, vrouwelijk microkredietnemers, en universitaire studenten. Dit proefschrift bevat vier hoofdstukken, waarvan elk bijdraagt aan een verschillend onderwerp dat relevant is voor onze kennis op de gebieden van financiële educatie en financiële gedragingen.

Hoofdstukken 2 en 3 verschaffen systematische inzichten in de effectiviteit van gecombineerde financiële en sociale educatieve programma’s in ontwikkelingslanden (Oeganda en China). In deze twee hoofdstukken is een gerandomiseerd phase-in aanpak gebruikt door de volgorde waarin de scholen het programma implementeerden te randomiseren. Hoofdstuk 4 onderzoekt de invloed van een business- en financiële training in Vietnam die beoogt de zakelijke kennis omtrent financieel gedrag van vrouwelijk microkredietnemers te verbeteren. Dit onderzoek maakt ook gebruik van een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep. Hierbij werd een loting gebruikt om de verschillende groepen te bepalen: een controlegroep zonder toegang tot de training, een groep vrouwen die toegestaan werd de training te volgen, en een tweede groep vrouwen die hun echtgenoten mee mochten nemen naar de training.

Hoofdstuk 5 onderzoekt de invloed van financiële educatie op de sociale voorkeuren, als ook de voorkeuren omtrent risico’s en tijd van drie verschillende groepen studenten gelieerd aan de Faculteit van Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Groningen. Door het aan het licht brengen van diens voorkeuren kan beter begrepen worden wat (1) de voorkeuren van jongeren omtrent tijd en geduld zijn, (2) hun voorkeuren rond risico’s, en (3) hun sociale voorkeuren.
Vertaalde titel van de bijdrageEssays over het effect van financieel onderwijs op financieel gedrag
Originele taal-2English
KwalificatieDoctor of Philosophy
Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
Begeleider(s)/adviseur
  • Lensink, Robert, Supervisor
  • Hansen, Nina, Co-supervisor
Datum van toekenning6-jul-2017
Plaats van publicatie[Groningen]
Uitgever
Gedrukte ISBN's978-90-367-9925-6
Elektronische ISBN's978-90-367-9924-9
StatusPublished - 2017

Citeer dit