Fluorescence molecular endoscopy: A new frontier in the field of gastroenterology

  Onderzoeksoutput

  1013 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Wit-licht endoscopie is de huidige standaard voor het inspecteren en detecteren van afwijkingen in het maagdarmkanaal. Deze endoscopische techniek heeft echter als groot nadeel dat het alleen in staat is afwijkingen te onderscheiden op basis van – vaak subtiele – morfologische kenmerken en veranderingen. Moleculaire beeldvorming is in staat om – op een minimaal invasieve manier – een afwijking te onderscheiden en te identificeren op basis van bepaalde eiwitten op bijvoorbeeld het celmembraan. Gezien moleculaire veranderingen al in een vroeg stadium van de ziekte kunnen optreden, zelfs voordat morfologische veranderingen zichtbaar worden, biedt deze techniek de mogelijkheid om afwijkingen al in een zeer vroeg stadium op het spoor te komen. Door een dergelijke moleculaire toepassing te incorporeren in een standaard endoscopische wit-licht techniek ontstaat een nieuwe techniek: Moleculaire Fluorescentie-endoscopie (FME).

  Het principe van deze moleculaire fluorescentie techniek berust op het fluorescent ‘labelen’ van specifieke – tot overexpressie komende – eiwitten en op die manier kwaadaardige afwijkingen en diens premaligne voorlopercellen letterlijk te doen oplichten; zo is het mogelijk om afwijkingen beter te identificeren en, tijdens de scopie, te kunnen onderscheiden van goedaardige poliepen.

  Het doel van dit proefschrift is om de door ons ontwikkelde nabij infrarode (NIR) FME techniek te vertalen naar de klinische praktijk. Dit hebben we gedaan door de toepassing van de techniek te valideren in een preklinisch diermodel, alsmede door de klinische toepassing in patiënten met vroege afwijkingen in zowel de dikke darm als slokdarm te evalueren. Daarnaast beschrijft het proefschrift de zoektocht naar nieuwe ‘target’- eiwitten, evenals meer experimentele toepassingen van NIR-FME.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Kleibeuker, Jan, Supervisor
  • van Dam, Go, Supervisor
  • Nagengast, Wouter, Co-supervisor
  • Fehrmann, Rudolf, Co-supervisor
  Datum van toekenning29-nov-2017
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-6233-783-1
  Elektronische ISBN's978-94-6233-784-8
  StatusPublished - 2017

  Citeer dit