Van micro-omgeving te epigenetica in endotheelcellen

Monika Maleszewska

  Onderzoeksoutput

  2927 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Endotheelcellen bekleden alle bloedvaten in het lichaam en zijn nodig voor de goede werking van het cardiovasculaire systeem. Het is geen verrassing dat vermindering of verlies van functie van endotheelcellen hand in hand gaat met het ontstaan en ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
  De organen in het lichaam hebben verschillende functies, dus hun endotheelcellen worden blootgesteld aan verschillende omgevingen. Hoewel we ze allemaal ‘endotheliaal’ noemen, zijn ze in feite verschillend in de verschillende delen van het lichaam. Om altijd goed te werken, passen endotheelcellen verschijningsvorm en gedrag aan de locale behoefte. Locaal worden endotheelcellen geprikkeld door biochemische en mechanische omgevingssignalen, die in de cel worden doorgegeven aan het genetisch materiaal. De machinerie van de celkern verandert hierdoor de beschikbaarheid van het genetisch materiaal. We noemen dit epigenetische veranderingen. Epigenetische veranderingen bepalen de verschijningvorm en gedrag van cellen. We weten echter slechts weinig over hoe endotheelcellen de informatie uit hun omgeving doorgeven aan het epigenetische niveau.
  In dit proefschrift onderzochten we hoe verschillende factoren, in het bijzonder de bloedstroom evenals ontsteking, in de omgeving van endotheelcellen samenwerken om hun gedrag te veranderen. We hebben een epigenetische factor EZH2 geïdentificeerd, die wordt gereguleerd door bovengenoemde signalen uit de omgeving van de endotheelcellen. We hebben gevonden dat EZH2 veel genen in endotheelcellen beïnvloedt, vooral genen die celdelingen sturen. Onze bevindingen duiden erop dat lage EZH2 niveaus endotheelcellen in een beschermde rusttoestand houden, kenmerkend voor gezonde bloedvaten. In de toekomst zou EZH2 een nieuw doelwit voor de preventie van hart- en vaatziekten kunnen worden.
  Vertaalde titel van de bijdrageVan micro-omgeving te epigenetica in endotheelcellen
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Harmsen, Marco, Supervisor
  • Krenning, Guido, Co-supervisor
  Datum van toekenning15-apr-2015
  Plaats van publicatie[groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-6259-602-3
  Elektronische ISBN's978-94-6259-603-0
  DOI's
  StatusPublished - 2015

  Citeer dit