Genetics of manta and devil rays: Evolution, population genetics and conservation of a group of vulnerable pelagic filter-feeders

Marloes Poortvliet

  Onderzoeksoutput: Thesis fully internal (DIV)

  2662 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Duivelsroggen (de collectieve naam voor Manta en Mobula roggen van de Familie Mobulidae) zijn grote pelagische planktoneters (filteraars) en behoren, door hun langzame voortplanting en extreem lage vruchtbaarheid, tot de meest kwetsbare haaiachtigen. Helaas bestaat er een intensieve en zich uitbreidende visserij in talloze Aziatische landen, die gedreven wordt door het gebruik van filterplaten in de Chinese Geneeskunde. Duivelsroggen worden ook frequent en over hun hele verspreidingsgebied gevangen als bijvangst in de tonijnvisserij. Door de lage intrinsieke groei van duivelsrogpopulaties kunnen zelfs lage vangsten tot significante negatieve populatietrends lijden.
  De evolutionaire geschiedenis van duivelsroggen is lang onduidelijk gebleven, ondanks een recente interesse in de ecologie en bescherming van deze groep roggen. Deze thesis is ontworpen om een basis aan kennis te verwerven over duivelsrog evolutie en populatie genetica, zodat management- en beschermingsmaatregelen beter geĆÆnformeerd en doeltreffender kunnen worden uitgevoerd. Ik heb Next Generation Sequencing (NGS) van hele mitochondriĆ«le genomen, conventionele Sanger sequenties en aanvullende GenBank sequenties gebruikt om: 1) de timing, patronen, en drijvende krachten achter de evolutie van alle mobulid soorten; en 2) de invloed van historische klimaatsverandering op de historische populatie structuur en demografie van een van de grotere mobulid soorten, de gestekelde duivelsrog, te onderzoeken. Bovendien geef ik aanbevelingen die potentieel het behoud van deze kwetsbare soorten ten goede komen.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Olsen, Jeanine, Supervisor
  • Croll, Donald A., Supervisor, Externe Persoon
  Datum van toekenning11-sep.-2015
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-6182-601-5
  StatusPublished - 2015

  Citeer dit