Human-computer interaction in radiology

Wiard Jorritsma

  Onderzoeksoutput

  2227 Downloads (Pure)

  Samenvatting

  Digitale technologie speelt een cruciale rol in de radiologie. Dit betekent dat de arbeidsprestatie van radiologen voor een groot deel wordt bepaald door hoe goed ze met computersystemen kunnen omgaan. Het is daarom van groot belang dat de gebruikersinterfaces die deze interactie mogelijk maken van hoge kwaliteit zijn en radiologen in staat stellen hun werk met maximale effectiviteit, efficiëntie en tevredenheid uit te voeren.

  Het doel van dit proefschrift was het bestuderen van de interactie tussen radiologen en computersystemen en het identificeren van manieren om de kwaliteit van deze interactie te verbeteren. We richtten ons op usability-evaluatie, interactietechnieken, gebruikersinterfacepersonalisatie, computergeassisteerde diagnose en gestructureerde verslaglegging.

  Hoewel de onderwerpen van de onderzoeken beschreven in dit proefschrift sterk varieerden, en elk onderzoek op zichzelf betekenisvolle resultaten heeft opgeleverd, hebben zij één overkoepelende boodschap: naast het bestuderen van digitale technologie zelf is het noodzakelijk om te onderzoeken hoe mensen met deze technologie omgaan. Om kwalitatief hoogstaande gebruikersinterfaces voor radiologische computersystemen te kunnen ontwikkelen moeten we begrijpen hoe de interactie tussen radiologen en deze systemen eruit ziet.
  Originele taal-2English
  KwalificatieDoctor of Philosophy
  Toekennende instantie
  • Rijksuniversiteit Groningen
  Begeleider(s)/adviseur
  • Dierckx, Rudi, Supervisor
  • Oudkerk, Matthijs, Supervisor
  • van Ooijen, Peter, Co-supervisor
  • Cnossen, Fokeltje, Co-supervisor
  Datum van toekenning16-mrt-2016
  Plaats van publicatie[Groningen]
  Uitgever
  Gedrukte ISBN's978-94-028-0050-0
  Elektronische ISBN's978-94-028-0051-7
  StatusPublished - 2016

  Citeer dit