“I am looking forward to leaving here”: Stroke patients’ place attachment to the rehabilitation clinic

Onderzoeksoutput: AbstractAcademic

Samenvatting

Mensen die een beroerte hebben gehad, veranderen plotselinge van gezond in invalide. Een beroerte, of Cerebro Vasculair Accident (CVA), is het optreden van hersenbeschadiging als gevolg van een tijdelijk tekort aan zuurstof in de hersenen. Dit tekort kan optreden door een herseninfarct of hersenbloeding. De gevolgen van een beroerte kunnen zowel fysiek als psychologisch zijn, en bestaan bijvoorbeeld uit verlammingsverschijnselen, afasie, en persoonlijkheidsveranderingen.
Het doel van dit paper is om verklaren welke rol de ervaren fysieke en psychologische beperkingen van CVA-patiënten spelen in hun dagelijkse leven. Om dit doel te bereiken is een kwalitatief onderzoek gedaan naar de ervaringen van CVA-patiënten, waarin 35 diepte-interviews gehouden zijn met patiënten en hun partners of een andere naaste.
Het blijkt vaak moeilijk te zijn voor CVA-patiënten om een (nieuwe) invulling aan hun dagelijkse leven te geven. Als gevolg van fysieke beperkingen was het voor veel deelnemers moeilijk om geheel zelfstandig te functioneren. Verder gaven ze aan moeite te hebben met het nemen van initiatieven, en het functioneren in drukke sociale situaties of op plekken met veel mensen. Het resultaat van deze ervaringen is voor veel deelnemers dat ze aan huis gekluisterd raken, en te maken krijgen met gevoelens van depressie, eenzaamheid, en sociaal isolement.
Originele taal-2English
StatusPublished - 20-nov-2012
EvenementDemografiedag - Academy Building, Utrecht, Netherlands
Duur: 20-nov-201220-nov-2012

Conference

ConferenceDemografiedag
Land/RegioNetherlands
StadUtrecht
Periode20/11/201220/11/2012

Citeer dit